Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі вибухнув черговий скандал, пов’язаний із зловживанням фінансами з відшкодувань для жертв нацизму


Володимир Павлів У Польщі вибухнув черговий скандал, пов’язаний із зловживанням фінансами з відшкодувань для жертв нацизму

Варшава, 7 квітня 2003 – Виплатою компенсацій колишнім жертвам нацизму у Польщі займається спеціально створений фонд Польсько-німецького поєднання. Скандал, який описує сьогоднішня польська преса є, на жаль, не першим в історії цього фонду. Перший гучний скандал із зловживанням грошима, призначеними для відшкодувань польським громадянам, які під час війни були вивезені на примусові праці до гітлерівської Німеччини, розгорівся понад півтора року тому. Тоді фонд польсько-німецького поєднання, вирішивши підзаробити на різних курсах польської та німецької валют, під час першого траншу грошей переданих німецьким урядом, втратив близько 8 мільйонів марок. Однак, цей випадок так нічому і не навчив керівництво польського фонду.

У понеділок польська преса оприлюднила результати перевірки фінансової діяльності фонду, проведеної Верховною контрольною палатою Польщі. Результати перевірки викрили як зловживання, так і марнування коштів призначених для колишніх жертв нацизму. До марнування, Верховна контрольна палата віднесла, наприклад, 1 мільйон євро втрачений внаслідок невдалого розміщення коштів у одному із швейцарських банків. Цікаво, що цю трансакцію керівництво фонду знову пояснювало бажанням заробити на вигідному нарахуванні відсотків. Значно важче членам правління фонду було пояснити, чому із грошей, призначених на відшкодування, вони оплачували собі купівлю спиртного, під час закордонних відряджень, а також пересувалися винятково на таксі.

Про те, що це зловживання, а не прикра помилка, може свідчити хоч би й те, що члена правління фонду не гребували грішми колишніх жертв нацизму, виплачуючи собі значні квартальні премії. За даними інспекторів, що контролювали діяльність фонду, п’ятеро членів його правління за період з 1998-го по 2000-й роки отримали в середньому по 20 тисяч євро премії. Загальна ж сума премій, на виплату яких, до речі, не було згоди міністра держмайна, склала майже 90 тисяч євро із грошей призначених на виплату відшкодувань.

За результатами перевірки Верховної контрольної палати, новий голова фонду польсько-німецького поєднання звернувся із вимогою до причетних членів правління, щоб вони добровільно повернули нелегально отримані премії. Якщо ж вони цього не зроблять, то справа потрапить до суду. Отже, є надія, що хоч частину грошей фондові таки буде повернуто. Шкода тільки, що вони не знадобляться уже тим колишнім жертвам нацизму, хто так і не дочекався виплати компенсацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG