Доступність посилання

ТОП новини

Хто будуватиме нову державу в Іраку: США чи ООН?


Марія Щур Хто будуватиме нову державу в Іраку: США чи ООН?

Прага, 15 квітня – Сполучені Штати вважають, що вони краще впораються із побудовою демократичної держави в Іраку, ніж Організація Об’єднаних Націй. На думку однієї з вищих посадових осіб США, досвід Боснії ясно свідчить на користь США. Однак деякі експерти звертають увагу на те, що Ірак- не Боснія, і збудувати демократію у цій країні буде набагато складніше.

На слуханнях в американському Конгресі заступник міністра оборони США Пол Вольфовиц заявив, що на його думку, Організація Об’єднаних Націй має не дуже добрий послужний список у питанні державного будівництва. «Я не думаю, що ми хотіли б побачити ситуацію, подібну до Боснії, коли через вісім років після Дейтонських угод, ООН і далі керує Боснією. Ми б хотіли, щоб владу і відповідальність отримали іракці і якомога швидше», - сказав Пол Вольфовиц. Для Іраку, зауважив він, Сполучені Штати підготували триступеневий план державотворення. На першому етапі Офіс Реконструкції та Гуманітарної Допомоги керуватиме країною і дбатиме про постачання гуманітарної допомоги та відновлення державних функцій у той час, як сили коаліції відновлюватимуть порядок в Іраку.

На другому етапі адміністративні функції будуть передані тимчасовій владі Іраку, що складатиметься з представників етнічних та релігійних груп країни та діячів еміґрації. І, нарешті, на третьому етапі з’явиться демократичний уряд Іраку.

Вольфовиц не назвав чіткого розкладу для цього плану, проте він відкинув пропозицію щодо участі ООН у відновленні самоврядування в Іраку. При цьому президент США Джордж Буш та його найближчі помічники запевняють громадськість, що ООН належить велика роль у відбудові Іраку, але силам коаліції має бути відведена домінантна роль.

Професор політології та міжнародних відносин Університету імені Джорджа Вашингтона Натан Браун не переконаний, що США вдасться створити демократичний режим швидше, ніж ООН. Тим більше йому не видається, що Боснія гірше підготовлена до демократії, ніж Ірак. Американський експерт наголошує, що і ООН, і США зустрінуться з тими самими проблемами, і невідомо, чи США впораються з ними краще. «Питання полягає не у тому, чи це будуть США, чи ООН. США, очевидно, домінуватимуть, але і ООН дістанеться якесь коло відповідальностей. Ідеться про взаємодію різних інституцій. Як, наприклад, співпрацюватимуть Американське Агентство з Міжнародного Розвитку та міністерство оборони, які обоє матимуть головні ролі у відбудові Іраку», - говорить Натан Браун.

Американський аналітик зауважує, що спроби США демократизувати деякі країни були успішними лише тому, що населення цих країн вітало зміни чи хоча б толерувало їх. Але в Іраку була тоталітарна система, і невідомо, як суспільство виходитиме з неї. У будь-якому випадку, на думку Натана Брауна та інших аналітиків, США не повинні відмовлятися від допомоги ззовні, а навпаки, мусять залучити якомога ширше коло учасників до іракського державотворення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG