Доступність посилання

ТОП новини

Фінляндія і її жіночій уряд


Ірина Халупа Фінляндія і її жіночій уряд

17 квітня 2003 - Від 2000 року Фінляндія має президента - жінку. Віднедавна вона має нового прем’єр- міністра. Також жінку. Взагалі, фінські урядові кола ніколи не боялися жінок, адже Фінляндія перша надала жінкАм право голосу. Було це майже 100 років тому, 1906-го року. Демократична Америка зробила жіночу частину свого населення повноцінними громадянами аж на14 років пізніше, в 1920-му році. Про відважних фінів та їхній новий уряд – розповість Ірина Халупа.

Скандинавці не бояться жінок. Вони не лише перші дали жінкам право голосу, першу урядову посаду жінці також запропонувала Скандинавія. 1324-го року Ніна Банґ стала міністром освіти Данії. Щоправда, була маленька пауза, велика війна, а у воєнні часи чоловіки якось все перебирають на себе ( вкотре). А тоді знову почалося. 1980-го року Віґдіс Фіннбоґадотір була обрана президентом Ісландії. В Норвегії, починаючи з 80-го року Ґрі Гармем Брундтланд тричі була обрана прем’єр- міністором. Сьогодні вона очолює Світову Орнанізацію Охорони Здоров’я.

Але повернімось до Фінляндії. Тарйа Галонен була обрана президентом три роки тому. Цими днями Аннелі Яааттеенмакі були обрана прем’єром. Сьогодні – 17 квітня-вона представляє свій новий уряд.Чому скандинавські країни так ліберально ставляться до жінок і не бояться їм довіряти такі високі посади. Це пояснюється історією і традиціями, стверджують науковці. Скандинавські країни довго були сільськими, а сільська культура великою мірою є матріархальною. В хліборобському оточенні робота жіноча мала таку саму вагу і важливість, як чоловіча.

1917 го року фіни ухвалили закон – надати працюючим жінкам 4 тижні декрету. В багатьох країнах по сьогодні про 4 тижні навіть не мріють. В Скандинавії батьки також мають право на бАтьківський декрет, так би мовити.

Але бути жінкою в політиці – це не завжди райдужна справа. В 90 році міністром оборони Фінляндії стала Елізабет Рен. Перша у світі жінка- міністр оборони. Вона зіштовхнулася зі старою традицією, як серед політиків так і в бізнесових колах, проводити ділові зустрічі в сауні. «Я волію проводити зустрічі вдягнута»,- випалила тоді вона. Я також, до речі.

Але старі стереотипи вмирають довго і важко Минулими вихідними гельсінкська бульварна газета Ільталегті присвятила новому прем’єр- міністрові дві сторінки. Йшлося не про її політичні погляди, а про те, як вона вдягається. Ніхто не звертав уваги на те, як вбирався її попередник, адже він мужчина.

Джерела: AP, DPA

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG