Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський президент Олександр Лукашенко впродовж 5 років тримає слово і не направляє на ратифікацію своєму парламентові договір про державний кордон з Україною


Юрій Свірко Білоруський президент Олександр Лукашенко впродовж 5 років тримає слово і не направляє на ратифікацію своєму парламентові договір про державний кордон з Україною

Мінськ, 16 квітня 2003 - Виступаючи сьогодні з посланням до Національних зборів, президент Лукашенко згадав Україну лише в контексті війни в Іраку та бажання Києва вступити до НАТО.

Президент Білорусі почав своє щорічне послання парламентові з ситуації довкола Іраку. Заявивши про те, що збройне вторгнення США та Британії не спромоглося довести факт існування в Іраку зброї масового знищення, Олександр Лукашенко назвав цю війну небезпечним прецедентом. "Від цього часу бажання змінити невгодне керівництво іншої держави може бути достатньою підставою для збройного нападу на неї", - сказав білоруський лідер та кілька разів цитував деякі ствердження, що він, Лукашенко, може стати наступним після Саддама Гуссейна.

Проте президент Білорусі закликав до нормалізації стосунків із США додав.

Лукашенко: За умов, коли три з п"яти держав, які мають спільні кордони з нами, стають членами НАТО, а четверта - Україна - тягнеться до альянсу, ми повинні знаходити оптимальні форми взаємодії з цим військово-політичним блоком.

Олександр Лукашенко не згадував більше Україну у цьому посланні, але воно тривало напередодні 5-ї річниці публічної обіцянки білоруського президента не направляти на ратифікацію парламентові договір про державний кордон з Україною, доки Київ не сплатить свої борги Мінськові.

Хоча нещодавно спікер верхньої палати білоруського парламенту Олександр Войтович відвідав Київ і розмовляв там з українським президентом Леонідом Кучмою, який закликав його негайно ратифікувати договір про білорусько-український кордон без вимог про сплату боргів, ситуація не змінилася.

На прес-конференції з приводу президентського послання я запитав речницю Олександра Лукашенка Наталю Петкевич, скільки ще років договір про кордон не буде направлятися на ратифікацію. Ось що вона відповіла.

Петкевич: Була досягнута домовленість між президентом Республіки Білорусь та України про те, що ці документи розглядатимуться в пакеті. Значить, пакетом і буде розв"язане питання. Як тільки зі сторони України вирішиться питання фінансове, так зі сторони Білорусі вирішиться питання про кордон. Принаймні, жоден з президентів не скасовував домовленості стосовно такого підходу до розв"язання цих питань двох країн.

На моє запитання, коли ж це питання боргів і кордону буде розв"язане, речниця Олександра Лукашенка відповіла:”Як тільки вони – так і ми”.

Отже, 5 травня виповниться 5 років, як договір про державний кордон з Україною перебуває в адміністрації білоруського президента під своєрідним ембарго.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG