Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний валютний фонд надав Сербії і Чорногорії кредит на суму 137 мiльйонiв доларiв. Оглядачi у Белградi вважають, що це знак довiр’я свiтових фiнансових кiл до нинiшньої влади


Михайло Рамач Міжнародний валютний фонд надав Сербії і Чорногорії кредит на суму 137 мiльйонiв доларiв. Оглядачi у Белградi вважають, що це знак довiр’я свiтових фiнансових кiл до нинiшньої влади

Белград, 17 квiтня 2003 – Мiжнародний валютний фонд високо оцiнює результати белградського уряду у планi стабiлiзацiї й реформи. Про це заявила Ен Круґер, заступник генерального директора цієї фiнансовoї iнституцiї. Урядовцi заявляють, що йдеться про великий успiх. Одночасно оглядачi зазначають, що це частина кредиту наданого ще у травнi минулого року. Мiжнародний валютний фонд досi вiдкладав реалiзацiю кредиту через неврегульованi фiнансовi стосунки мiж Сербiєю i Чорногорiєю. На цьому тижнi представники Белграда i Подґорицi у Вашингтонi досягли домовленостi про розподiл повноважень: Сербiя представлятиметься в МВФ, Чорногорія - в Свiтовому банку. У фiнансових трансакцiях офiцiйною валютою Сербiї залишається динар, а Чорногорiї – євро. Iншими словами, мiжнароднi фiнансовi iнституцiї офiцiйно визнали факт, що Державне об’єднання Сербiя i Чорногорiя складається з двох економiчно незалежних держав. Завершальний етап переговорiв проведений у Сполучених Штатах пiд наглядом мiжнародних експертiв, оскiльки виявилося, що уряди у Белградi й Подґорицi без їхньої допомоги неспроможнi дiйти згоди.

Саме сьогоднi оприлюднені й результати опитування, проведеного белградською фiлiєю “Ґалуп iнтернешенeл”, якi засвiдчують, що зростає довiр’я громадян до державних iнституцiй – уряду, парламенту, полiцiї тощо. Щодо полiтичних партiй, зростає рейтинг правлячої коалiцiї, зокрема Демократичної партiї, яку очолював покiйний прем''єр Зоран Джинджич. Одночасно падають полiтичнi акцiї опозицiї, включаючи й партiю колишнього президента Югославiї Воїслава Коштунiци. А щодо полiтичних дiячiв, громадяни найбiльше довiряють Миролюбовi Лабусу, котрий торiк був опонентом Коштуніци на президентських виборах. Проте опитування показало, що аж 40 вiдсоткiв громадян байдуже ставиться до усiх партiй. А вiд байдужих людей, на думку експертiв, не слiд очiкувати пiдтримки процесовi економiчної перебудови й демократизацiї суспiльства.

Новий кредит Мiжнародного валютного фонду став iн’єкцiєю тимчасового порятунку для жалюгiдної сербської економiки. Початок її видужання ще далеко, кажуть економiсти, посилаючися на данi про подальший спад виробництва й факт, що основним джерелом надходжень до держбюджету є продаж державних компанiй. А закордоннi iнвестори не поспiшають до країни, де мiсяць тому вбили голову уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG