Доступність посилання

ТОП новини

Чи приватизують у Криму історичну спадщину?


Володимир Притула Чи приватизують у Криму історичну спадщину?

Симферополь, 18 квітня 2003 - Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день пам’яток і визначних місць. А в Криму днями виник скандал довкола пам’яток історії і культури. Тут оприлюднена заява народного депутата України Леоніда Грача, в якій він просить Генеральну прокуратуру України припинити незаконну приватизацію історичних об’єктів, що, за його словами, масово чиниться у Криму. Водночас Республіканський комітет з охорони культурної спадщини категорично відкидає звинувачення народного депутата.

У зверненні до Генерального прокурора Леонід Грач пише, що йому стало відомо про поширення незаконної приватизації найціннішого, що ще залишається в Криму – різного роду споруд історично-культурного значення. Упродовж останнього часу через Інтернет пропонується на продаж, у тому числі й іноземцям, низка пам''яток історії та культури на Південному узбережжі Криму. Зокрема, мова йде про вілли „Ксенія" і „Мрія", дачу Стрілецького, будинки архітектурного значення і земельні ділянки в Симеїзі, тощо. Усього ж на узбережжі від Форосу до Судака виставлені на торги близько 2 тисяч об''єктів, - стверджує Леонід Грач.

За його словами, Верховна Рада автономії виключила з порядку денного своєї сесії підготовлене Республіканським комітетом з охорони культурної спадщини Криму питання про перелік об’єктів на приватизацію. Натомість парламент автономії запропонував кримському уряду ліквідувати цей Реском, оскільки він стоїть на перешкоді приватизації загальнонаціонального надбання, - пише Леонід Грач. – Водночас, голова Ради Міністрів АРК звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням про скасування мораторію на приватизацію історичних споруд. Таким чином, - вважає народний депутат, – владні структури Криму створили необхідні умови для незаконної торгівлі оптом і вроздріб землями і спорудами на Південному узбережжі Криму, які посідають визначне місце в історії і культурі України, Європи і всього людства.

Тим часом у самому Республіканському комітеті з охорони культурної спадщини Криму, на захист якого виступив депутат, кажуть, що заслужений юрист України Леонід Грач не до кінця розібрався в юридичних аспектах цієї проблеми. Каже заступник голови Рескому Вадим Мордашов: “Рескомітет зробив відповідну заяву з цього приводу – нас здивувало, що народний депутат і юрист Деонід Грач викривив положення закону. Він подав статтю 18 закону про охорону культурної спадщини так, що в ній мова йде про список пам’яток, які підпадають під приватизацію. Але законом чітко обумовлено – Верховна Рада має затвердити список пам’яток, які не підпадають під приватизацію. Всі інші пам’ятки, крім національного значення та археології – підлягають приватизації. Це очевидно,” – заявив Вадим Мордашов.

Водночас у заяві Рескому, поширеній у зв’язку зі зверненням до Генпрокурора депутата Грача, мовиться, що зараз Республіканський комітет з охорони культурної спадщини Криму не розглядає питання узгодження приватизації пам’яток, оскільки існує офіційне роз’яснення Міністерства культури і мистецтв України, яким рекомендовано утриматися від видачі висновків про можливість відчудження об’єктів культурної спадщини до затвердження відповідних нормативних документів. Таким чином, - вважає керівництво Рескому, - твердження народного депутата Леоніда Грач про, начебто, “створення умов для незаконної торгівлі оптом і в роздріб землями і спорудами на Південному узбережжі Криму Радою міністрів і Верховною Радою АРК”, щонайменше, – некоректне. Втім, від ще одного фігуранта цього скандалу - Генеральної прокуратури України - відповіді поки немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG