Доступність посилання

ТОП новини

Кримські мусульмани про розв’язання іракської проблеми


Володимир Притула Кримські мусульмани про розв’язання іракської проблеми

Симферополь, 22 квітня 2003 - В Криму, де мешкає найбільша в Україні мусульманська громада, переважна більшість мусульман вітає завершення війни в Іраку. Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв в інтерв’ю нашому кореспондентові заявив, що війська Коаліції мають залишатися в Іраку якомога довше. Але інші групи кримських татар інакше оцінюють роль американcько-британської Коаліції у формуванні майбутнього устрою Іраку. Детальніше про це – розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Двічі Координаційна рада кримськотатарських організацій проводила у Симферополі антивоєнні акції. Востаннє, уже після падіння Багдада, на антиамериканський мітинг у центрі Симферополя прийшли майже 400 кримських татар. Один із лідерів Координаційної ради Хубедин Куртбединов каже, що більшість кримських татар виступає проти війни і засуджує американсько-британську операцію в Іраку. На мітингу він закликав міжнародне співтовариство чинити тиск на уряди США і Великобританії, щоб ті негайно вивели коаліційні війська з Іраку. За його словами ,іракський народ, спираючись на свої національні і релігійні цінності має сам визначати свою подальшу долю.

З паном Куртбединовим погоджуються і лідери Організації кримськотатарського національного руху та національної партії “Міллет”, які теж виступають за те, щоб війська коаліції покинули регіон. Попри те, що подібні ідеї популярні у кримських мусульман, Координаційна рада кримськотатарських організацій, національна партія “Міллет” та Організація кримськотатарського національного руху не є дуже впливовими серед кримськотатарського населення півострова. У Меджлісі – представницькому органі кримських татар – вони мають лише кількох своїх прихильників. Тим часом лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв у інтерв’ю для радіо “Свобода” вітав падіння режиму Саддама Гуссейна: “Відверто кажучи, я очікував гіршого, я очікував більшого кровопролиття. Але, слава Аллаху, цього не сталося. Так званих “загарбників” іракський народ зустрічав практично скрізь із квітами. Це продемонструвало справжню гнилість режиму, а також своєчасність акції, яку здійснили Сполучені Штати та їхні союзники!”

Мустафа Джемілєв вважає, що американсько-британські війська ще мають залишатися в Іраку, водночас, він скептично ставиться до ролі Об’єднаних Націй у формуванні майбутнього устрою цієї країни: “Ви знаєте, Ірак – складний регіон. Там є суперечності і, якщо там не буде третьої сили ,такої могутньої сили, як армія США та союзників, то, я дуже боюся, що там можуть розгортатися події неконтрольовані. Мова йде про претензії на лідерство в країні шиїтів, а також вимоги курдів про створення незалежної держави. Тому, я думаю, що Сполучені Штати із союзниками мусять довго там залишатися, щоб провести демократичні вибори, і, нарешті, щоб Ірак став демократичною країною”. Водночас, він заявив, що майбутнє Іраку має формуватися з урахуванням інтересів і думок усіх етнічних та релігійних громад цієї країни. А вже із цією думкою лідера Меджлісу погоджується більшість кримськотатарських громадських і релігійних діячів, в тому числі й опозиційних Меджлісу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG