Доступність посилання

ТОП новини

Франція проявляє готовність до компромісу у справі скасування санкцій ООН проти Іраку


Михайло Мигалисько Франція проявляє готовність до компромісу у справі скасування санкцій ООН проти Іраку

Вашингтон, 23 квітня 2003 року.

Вед: Франція запропонувала негайно припинити економічні санкції проти Іраку та дещо змінити військові інспекції. Спостерігачі інтерпретують французьку пропозицію як пошук компромісу серед членів Ради безпеки ООН, яка різко поділилася в контексті обговорення застосування збройної сили проти режиму Саддама Гуссейна. Сполучені Штати Америки висловили готовніть обговорити французьку пропозицію проте й далі виступають проти повернення міжнародних інспекторів та наголошують на тому, що коаліційні сили операції “Свобода Іраку” повинні завершити процес ліквідації іракських програм зброї масового знищення. З подробицями Михайло Мигалисько з Вашингтона.

Негайне тимчасове припинення економічних санкцій та поетапне завершення програми “Нафта в обмін на харчі” - з такою пропозицією, яка наближається до американської, виступив на обговоренні майбутнього поствоєнного Іраку в Раді безпеки постійний представник Франції в ООН посол Жан-Марк де ла Саблер.

“Скасування санкцій, яке є нашою метою, й, на мою думку, метою усіх нас, пов”язане із засвідченням (міжнародних інспекторів) про роззброєння Іраку”. До цього ж закликав і міністр закордонних справ Франції Домінік де Віллпен, виступаючи в Анкарі.

“Нам слід взяти до уваги нову ситуацію після війни. Ми вважаємо, що в рамках пошанування міжнародної законності, нам слід якомога швидше домогтися скасування санкцій”. Адміністрація Сполучених Штатів зацікавлена в новому прагматизмі Парижа, що уже минулого тижня прямо обговорили президенти Джордж Буш та Жак Ширак. Зрештою, й постійний представник США в ООН посол Джон Негропонте сказав журналістам у Нью-Йорку, що він очікує обговорення скасування санкцій із його колегами в Раді безпеки.

“Ми вважаємо, в рамках драматично змінених обставин в Іраку, слід скасувати санкції якомога швидше. Отож тепер нам слід працювати із Францією та іншими країнами, щоб знайти найкращий із підходів до вирішення цього питання”. Тим часом Росія також висловила готовність обговорити французьку пропозицію. Москва, як і Париж, має значні фінансові й економічни інтереси в Іраку та також різко виступала проти збройної кампанії коаліції очолюваної США в Іраку.

“Французька пропозиція само собою не суперечить вставновленим Радою безпеки процедурам й її можна обговорити. Ми готові її обговорити”, – заявив посол Серегй Лавров, постійний представник Російської Федерації в ООН. Щоправда, він вказав також на те, що міжнародні інспектори повинні повернутися на іракську територію, щоб завершити справу з роззброєння Іраку. Проте, як зазначив американський посол Джон Негропонте, Сполучені Штати не бачать у близькому майбутньому такої можливості, і тепер процес ліквідації зброї масового знищення на іракській території входить у рамки діяльності сил коаліції. Певного поштовху поліпшенню процесу в обоворенні іракської справи дав у середу у Відні генеральний секртар ООН Кофі Аннан:

“Теперішня резолюція Ради безпеки вимагає повернення інспекторів до Іраку, але Рада вільна вносити поправки і ,ймовірно, це і зробить, – зазначив Кофі Аннан і додав, що в теперішньому вигляді резолюції щодо санкцій та інспекторів залишаються чинними, і поки не внесено змін, їх слід виконувати.

Вед: Санкції ООН проти Іраку запроваджено після окупації іракськими військами Кувейту 90-го року й стосуються економічної, торговельної та дипломатичної сфер. Запроваджена 96-го року програма ООН “Нафта в обмін на харчі” від початку збройних операцій в Іраку є під прямим управлінням генерального секретаря ООН Кофі Аннана. Однак термін цього прямого управління кінчається 12 травня й передбачається, що Рада безпеки її продовжить до 3-го червня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG