Доступність посилання

ТОП новини

«Багдадському злодієві» й не снилося… ($800 млн.)


Сергій Драчук «Багдадському злодієві» й не снилося… ($800 млн.)

Прага, 24 квітня 2003 – Американські військовослужбовці знайшли останніми днями в одному з житлових кварталів Багдада приховані гроші. І чималі: ледь не 800 мільйонів доларів – готівкою, стодоларовими банківками. Американці тепер намагаються встановити, звідки взялися такі гроші в країні, де не кожен заробляє й 2 тисячі на рік у тих самих американських доларах, – та ще по 13 роках міжнародних санкцій.

Великі гроші завжди оповиті таємницею. І не тільки їхнє походження: цього разу навіть повідомлення про саму знахідку різняться. Одні кажуть, що на алюмінієві скриньки – за деякими даними, з печатками Банку Йорданії – американські військові просто натрапили в порожньому будинку в центрі Багдада, в престижному районі неподалік одного з палацових комплексів колишнього режиму. Інші додають, що не просто натрапили – то був обшук у домах чільних представників партії Баат та Республіканської ґвардії. Іще одну версію подав речник американського війська бригадний генерал Вінсент Брукс: «Під час акції з припинення мародерства солдати 3-ї піхотинської дивізії виявили значну кількість грошей за подвійною стіною…»

До цих приблизно 656 мільйонів доларів за кілька днів додалися ще 112 мільйонів – їх знайшли в тому самому районі Багдада, цього разу в кількох собачих будах чи стайнях. Тепер експерти перевіряють, чи справжні ці гроші – а вони принаймні дуже схожі на справжні – і намагаються встановити, звідки з’явилися в Іраку такі суми, річний заробіток майже 400 тисяч пересічних іракців.

Перспективи визначити це зовсім малі. У світі обертається понад 600 мільярдів доларів США готівкою, з того відсотків із 55 поза межами Сполучених Штатів. Пересування окремих банківок за їхніми числами практично не відстежується. Один із можливих слідів, що його, за повідомленнями, перевіряють слідчі, – це дані про те, що в центральному банку Йорданії було якось знято з рахунку мільярд доларів; якщо це гроші з тієї операції, то бракує ще кількасот мільйонів.

Один із фахівців, що вміє визначати походження грошей, професор права Університету Нотр Дам у Сполучених Штатах Джимі Ґуруле звертає увагу на обставини, за яких знайшли нинішні сотні мільйонів: «Те, як вони зберігалися, викликає особливу підозру – ба й більше, ніж підозру. Ну, не тримають понад півмільярда за подвійною стінкою, якщо не хочуть щось приховати – приховати, з чого ці гроші походять, – і, звичайно ж, є занепокоєння, що гроші мають нелеґальне походження».

Ґуруле, – який, серед іншого, з’ясовував джерела фінансування Аль-Каеди, – висловлює й іще одне припущення: гроші ховали, бо режим Саддама Гуссейна хотів використати їх на нелеґальні закупівлі – як-то зброї масового знищення – або й просто для власного вжитку.

А тим часом для власного вжитку з них вирішили скористатися кілька американських військовослужбовців. У цій справі, за повідомленнями, вже допитано принаймні п’ять військовиків – і вже повернуто близько 900 тисяч доларів, що їх солдати поцупили з алюмінієвих скриньок, хоча, схоже, вкрадено було більше.

Американські військові обіцяють, що, коли тільки банківки не виявляться підробками, то незалежно від походження цих грошей уся сума перейде майбутньому ірацькому урядові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG