Доступність посилання

ТОП новини

За безпеку потрібно платити – досвід роззброєння України може бути корисним для Північної Кореї


Марія Щур За безпеку потрібно платити – досвід роззброєння України може бути корисним для Північної Кореї

Прага, 28 квітня 2003 - Проблема роззброєння пов’язана з Іраком та Північною Кореєю, дедалі частіше змушує оглядачів згадувати досвід України, яка майже 10 років тому добровільно віддала свою ядерну зброю. Після того, як Ірак уже роззброєно силою, що може запропонувати світ Північній Кореї, для того, щоб вона добровільно перестала становити загрозу своїм близьким і далеким сусідам? Про це на сторінках часопису” New York Times” розмірковує одна із співавторів програми роззброєння України Роуз Ґоттемоллер.

Після роззброєння Іраку високо на порядку денному американської зовнішньої політики стоїть проблема ядерної зброї в Північній Кореї. Майже півроку тому ця країна офіційно вийшла з Договору про непоширення ядерної зброї та відновила свої ядерні програми. Тристоронні переговори, що проходили минулого тижня у Пекіні за участю американців, північних корейців та китайців лише започаткували процес, який на думку Роуз Ґоттемоллер не буде легким. Але легкими не були і переговори з Україною майже 10 років тому, коли нова незалежна держава відчувала загрозу з боку Росії і побоювалася, що лише наявність ядерної зброї може захистити її від можливих російських територіальних зазіхань, зауважує Роуз Ґоттемоллер, яка тоді входила до Ради Національної Безпеки США.

Успішне мирне роззброєння України, на думку американської оглядачки, було можливим лише тому, що були забезпечені інтереси усіх сторін цього процесу, і, у першу чергу, самої України, її безпека та місце в Європі. У випадку з Україною, постійна увага з боку президента та віце-президента США долала опозицію різних сторін на переговорах, а угоди передбачали для всіх сторін чіткі терміни виконання зобов’язань та можливі покарання за їхнє невиконання. Підписана того ж року угода з Північною Кореєю цих пунктів не містила, а тому і провалилася, вважає коментаторка, яка тепер є серед ключових експертів з питань безпеки Фонду Карнеґі з Питань Міжнародного Миру.

Проте з початком переговорів з Північною Кореєю зараз вона бачить можливість виправити зроблену помилку. По-перше, наголошує Роуз Ґоттемоллер, Україну вдалося умовити позбавитися ядерної зброї, бо їй було надано чіткі гарантії безпеки від США, Росії та Великої Британії, до якої долучилася Франція. Північна Корея потребуватиме також гарантію безпеки від цих країн та Китаю, підкреслює дослідниця. Далі, говорить вона, Північній Кореї потрібно надати фінансову допомогу для знищення чи вивозу зброї, подібну до тієї, що мала Україна за програмою Нанн-Луґара.

І нарешті, в обмін на збагачений уран з боєголовок Україна отримала ядерне паливо для своїх електростанцій. Тому Заходові потрібно подбати і про енергетичні проблеми Північної Кореї. Зокрема, потрібно розглянути поновлення постачання нафти. Головне, на думку Роуз Ґоттемоллер, програма, розроблена для України може спрацювати і для Північної Кореї, але у ній, як і у бізнесі, повинні бути забезпечені інтереси всіх сторін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG