Доступність посилання

ТОП новини

Скасування подвійного громадянства туркменські росіяни сприйняли як запрошення покинути країну


Марія Щур Скасування подвійного громадянства туркменські росіяни сприйняли як запрошення покинути країну

Прага, 28 квітня 2003 – Скасування угоди про подвійне громадянство з Туркменистаном у Росії сприйняли як позитивний крок, що завершує процес розлучення між колишніми Радянськими республіками. Багато оглядачів підкреслювало, що інститут подвійного громадянства дозволяв Росії втручатися у справи пострадянських країн і загрожував їхній незалежності та стабільності. Однак в Туркменистані дивляться на цю проблему інакше. Місцеві правозахисники вважають, що тепер країна стане ще більш ізольованою, а надії на демократію ще більш віддаленими.

Ціни на квартири в туркменській столиці стрімко падають. Помешкання, яке ще місяць тому коштувало 9 тисяч доларів, тепер продається менше, ніж за три. Це тому, що росіяни намагаються якнайшвидше продати своє житло в Ашхабаді та забратися з країни, відповідно до президентського указу про скасування інституту подвійного громадянства. Власники двох паспортів, російського та туркменського, отримали два місяці, для того, щоб визначитись, яке громадянство вони хочуть залишити, а якщо вони не встигнуть, то автоматично стануть громадянами лише Туркменистану. Як вважають оглядачі, йдеться про приблизно 100 тисяч осіб.

Росіяни, що зібралися під російським посольством в Ашхабаді, у розпачі. Вони говорять, що їм практично не дали часу на роздуми. «Як ми можемо зробити таке важливе рішення протягом півтора місяця? У нас тут родини, будинки, ми не можемо все покинути і поїхати з наплічником», - говорить мешканка Ашхабада. Поруч із нею – інший власник російського паспорта: «Моя мати тут, а діти в Росії. Моя мати хвора. Що мені робити?»

І подібна ситуація у багатьох містах країни. Говорить В”ячеслав Мамедов, голова недержавної організації «Фламінґо»: «Реакція російськомовного населення дуже негативна. Тут, у Красноводську вони хочуть пояснення від російського консульства президентського указу, що його видав Туркменбаши 22 квітня». Офіційно Росія повідомила, що скасування подвійного громадянства не набере чинності без ухвалення відповідного закону російською Державною Думою. Туркменський парламент уже ухвалив рішення двох президентів від 10 квітня.

А тим часом російська преса висловлює версію, що скасування подвійного громадянства було поступкою Москви в обмін на обіцянку Ашхабада надати Росії багаторічний контракт на закупівлю туркменського газу. Західні оглядачі вважають, що це новий крок Туркменбаши на шляху до вигнання іноземців з країни після замаху на нього минулого листопаду.

Говорить Еріка Дейлі, директор Туркменського Проекту Інституту Вільного Суспільства, що в Будапешті: «Люди, яких підозрюють у тому, що вони стояли за замахом на президента Ніязова, деякі з них мали подвійне громадянство. Дехто з них мав турецький, грузинський, американський та російський паспорт. Тому вони перебувають поза досяжністю туркменської влади. Скасування подвійного громадянства послабило б опозицію Росії до видачі частини із цих людей». І це, на думку оглядачів, лише продовження кроків, спрямованих на встановлення більшого контролю за іноземцями у Туркменистані та контролю над туркменськими громадянами, що бувають за кордоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG