Доступність посилання

ТОП новини

Сербськi мас-медiа пiсля скасування надзвичайного стану майже щодня розкривають новi скандали, до яких були причетнi полiтичнi й громадськi дiячi колишнього й нинiшнього режимiв


Михайло Рамач Сербськi мас-медiа пiсля скасування надзвичайного стану майже щодня розкривають новi скандали, до яких були причетнi полiтичнi й громадськi дiячi колишнього й нинiшнього режимiв

Белград, 30 квiтня 2003 – Хто не знає, що таке авґiєвi стайнi, мав би побути кiлька днiв у Сербiї. Режим Слободана Милошевича й десятилiття вiйн залишили безладдя не лише в полiтицi, але у всiх дiлянках суспiльного життя. Ось кiлька прикладiв, про якi пише нинiшня преса.

У престижному кардiоваскулярному iнститутi упродовж п’ятнадцяти рокiв хворих лiкувала жiнка, яка не завершила студiй медицини. А її колега хiрург час вiд часу був полiцейським снайпером у сусiднiй країнi. Йдеться про iнститут у Новому Саду, центрi Автономного краю Воєводина. Керiвник iнституту, видатний кардiохiрург Нiнослав Радованович, каже, що фальшиву лiкарку влаштували на роботу через пропуск адмiнiстрацiї. Анi колеги, нi пацiєнти, за його словами, не помiтили, що йшлося про особу без вiдповiдної освiти. Щодо лiкаря, котрий був снайпером у горезвiсному Пiдроздiлi спецполiцiї, керiвник Iнституту пояснює, що це справа полiцiї. Журналiсти поставили й запитання, звiдки у керiвника Iнституту взявся дипломатичний паспорт. Доктор Радованович вiдповiв: “Паспорт менi дали , щоб я в час мiжнародних санкцiй не був змушений кiлька годин чекати на кордонi”. Скандали потрiбнi тим, хто не хоче бачити, що в Iнститутi досi лiкувалося 800 тисяч хворих та що проведено 18 тисяч операцiй серця, каже доктор Радованович.

А скандалам немає кiнця. Перед Мiжнародним судом у Гаазi у вiвторок свiдчив анонiмний спiвробiтник полiтичної полiцiї, котрий ствердив, що нинiшнiй заступник прем’єра Сербiї, колишнiй журналiст Мiодраґ Iсаков, свого часу розтратив у казино грошi з гуманiтарної допомоги та, що згодом став полiцейським донощиком. Iсаков каже, що вiн у минулому був допитливим, його через це часто бачили в корчмах чи за картярським столом. Проте я не став донощиком і нiколи не вживав наркотикiв, стверджує вiце-прем’єр.

Натяк щодо наркотикiв необхiдний тому, що колишнiй друг Iсакова, голова парламенту Автономного краю Воєводина Ненад Чанак, донедавна спiлкувався з певним Ненадом Опачичем, котрий був головним наркодилером у Новому Саду. Чанак пояснює, що вiн приятелював iз згаданим, як з полiтичним однодумцем ,і не мiг знати, що Опачич, який наразi перебуває за ґратами, розбагатiв саме на наркотиках.

Люди читають, дивуються й ставлять запитання: хто стане наступним героєм скандальних рубрик та чи на громадськiй сценi взагалi є такi, в кого чистi руки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG