Доступність посилання

ТОП новини

Пауелл з візитом до Сирії


Юрій Дулерайн Пауелл з візитом до Сирії

Нью-Йорк, 30 квітня 2003 - У Сполучених Штатах державний секретар Колін Павелл збирається на цьому тижні відвідати Сирію та Ліван, готуючись до нового інтенсивного етапу американської дипломатії на Близькому Сході.

Візит Пауелла буде коротким. У суботу він зустрінеться у Дамаску з президентом Башаром Ассадом, сирійським президентом, і того самого дня завітає до Бейрута, ліванської столиці. Мета візиту –вимагати від сирійського лідера видати іракських діячів, які втекли до Сирії після повалення режиму Саддама Гуссейна, і припинити підтримку терористичних організацій, таких як Хезболла, які використовують територію Сірії та окупованого нею Лівану для нападів на Ізраїль. За часом поїздка держсекретаря збігається з публікацією нової американської мирної ініціативи для врегулювання арабсько-ізраїльського конфлікту і зі вступом на посаду новопризначеного прем”єр-міністра Палестинскої автономії Мохаммеда Аббаса. Передбачалося раніше, що Пауелл цього тижня зустрінеться з ним і з прем”єр- міністром Ізраїля Аріелем Шароном. Крім того, держсекретар мав відвідти низку арабських країн і розпочати переговори про втілення в життя нового мирного плану, або, як його ще називають, путівника. Він, цей путівник, має привести до припинення ворожнечі та створення палестинської держави у 2005-му році. Але цю поїздку перенесено на другу половину травня. Вашингтон , як вважають оглядачі, не хоче прискорювати мирних переговорів, з тим, щоб дати можливість новому палестинському лідерові стати до роботи і продемонструвати світові, що він, Аббас, може стати альтернативою Ясирові Арафатові. Заміна Аврафата, який в очах Сполучених Штатів та Ізраїля уособлює старе, дискредитоване і корумповане палестинське керівництво, є важливою передумовою мирних перегоаворів, так само, як і припинення палестинських терористичних актів.

За словами Арі Флайшера, прес-секретаря Білого дому, президент Джордж Буш ладен “працювати з Палестинською автономією та палестинським народом, як також з ізраїльським урядом та ізраїльським народом для сприяння справі миру на Близькому Сході”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG