Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд Палестинської Автономії обіцяє покласти край терактам


Марія Щур Новий уряд Палестинської Автономії обіцяє покласти край терактам

Прага, 30 квітня 2003 – У вівторок Палестинський парламент проголосував за призначення нового уряду, що відкрило шлях для плану мирного врегулювання на Близькому Сході. А новий палестинський прем’єр- міністр Махмуд Аббас засудив тероризм «у всіх його проявах» та закликав до «тривалого миру» з Ізраїлем. Проте лише через декілька годин у Тель-Авіві палестинський самогубець підірвав себе у людному місці, в результаті чого загинуло щонайменше три особи і ще 55 отримали поранення. Як наголошують оглядачі, цей випадок лише підкреслює, якою непростою буде дорога до встановлення миру для двох сторін.

Незважаючи на черговий теракт, Сполучені Штати підтвердили, що вони просуватимуться далі у реалізації мирного плану на Близькому Сході, що дістав назву «дорожньої карти». Посол Організації Об’єднаних Націй Тер’є Рьод Ларсен передав мирний план новопризначеному прем’єрові Мухмуду Аббасу у штаб-квартирі Палестинської Адміністрації у Рамаллі. Посла ООН також супроводжували представники Сполучених Штатів, Європейського Союзу та Росії, які є співавторами плану мирного врегулювання та входять до так званого «квартету», який забезпечує перебіг переговорів. Раніше сьогодні план отримав ізраїльський прем’єр міністр Аріель Шарон.

Речниця Європейської Комісії Емма Удвін заявила, що ЄС співпрацюватиме з новим палестинським урядом, але очікує від нього швидких кроків щодо припинення терактів. «Ми розраховуємо, що Палестинська Автономія підтримуватиме мирний процес та боротиметься з насильством та тероризмом, проявом якого був вибух у Тель-Авіві. Ми не повинні дозволити екстремізмові перешкодити мирному процесу», - наголосила речниця ЄС.

Згідно з повідомленнями, мирний план закликає до негайного припинення вогню, приборкання палестинських бойовиків та виведення ізраїльського війська з палестинських поселень, а також зруйнування ізраїльських поселень на палестинській території, що їх було зведено після 2001 року. Протягом трьох років має постати незалежна Палестинська Держава.

Проте останній теракт у Тель-Авіві свідчить про те, що далеко не всі палестинці готові скласти зброю. За повідомленнями, радикальне палестинське угруповання “Хамас” відкинуло мирний план та заявило про свою рішучість продовжувати напади на Ізраїль. Однак поки що ніхто не взяв на себе відповідальність за новий напад у тель-авівському нічному клубі. На місці події речник ізраїльського уряду заявив: «Палестинський уряд не може говорити про мир у день та не боротися з тероризмом вночі». «Про новий уряд міжнародна спільнота судитиме з дій, а не з його слів», - сказав речник ізраїльського уряду.

Тим часом новий палестинський прем’єр Аббас закликав до здачі нелегальної зброї і повторив публічно свій заклик, який він раніше приватно зробив до угруповання “Хамас” та інших радикальних груп. Він закликав їх приєднатися до політичного процесу, і сказав ,що кожна група не повинна вирішувати самостійно, якою має бути палестинська політика стосовно Ізраїлю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG