Доступність посилання

ТОП новини

“Саміт чотирьох і створення Союзу Європейської Безпеки і Оборони”


Славко Волинський “Саміт чотирьох і створення Союзу Європейської Безпеки і Оборони”

Брюссель, 30 квітня 2003 - Саміт лідерів чотирох держав: Бельгії, Люксембурга, Німеччини і Франції, який відбувся цього вівторка в Брюсселі увінчався схваленням концепції про створення Союзу Європейської Безпеки і Оборони. Під протоколом результатів саміту поставили свої підписи президент Франції Жак Ширак, канцлер Німеччини Герхард Шредер, прем”єр - міністр Люксембурга Жан-Клод Юнкер та прем»єр Бельгії Гі Ферхофстад.

Досить багато західних дипломатів, состерігачів вважають що брюсельський саміт чотирьох - подія досить вагома в житті Європейського Союзу і окреслює нові і серйозні амбіції Німеччини, Франції, Бельгії та Люксембурга в царині зовнішньої безпеки і оборони ЄС. Прем”єр міністр Бельгії Гі Ферхофстад зокрема зазначив : “Заснування Союзу Європейської Безпеки і Оборони ,звісно, ще не дає гарантій, але повинне гарантувати консолідацію зовнішньої політики Європейського Союзу. Хоча сьогодні ми погодились заснувати Союз Європейської Безпеки і Оборони, але ця структура, наголосив бельгійський прем”єр, не буде антагоністичною стосовно до НАТО. Навпаки збройні сили Європейського Союзу служитимуть лише зміцненню Атлантичного Альянсу.” Президент Франції Жак Ширак сказав, що мета заснування Союзу Європейської Безпеки і Оборони полягає у зміцненні обороноздатності Європейського Союзу і консолідації спільної зовнішньої політики. А канцлер Німеччини Герхард Шредер ,у свою чергу, зауважив:“Вистачить того, що вже сказали французький президент та бельгійський прем”єр-міністр. Я хочу додати лише коротку думку:розширена і більша Європа потребує не менше, а більше внутрішньої єдності. У всіх політичних царинах. Це є підгрунтя для роздумів на цьому спільному засіданні про формування спільної зовнішньої політики.

Учасники саміту зазначили що першим етапом у формуванні збройних сил Європейського Союзу буде створення франко-німецької бригади із залученням бельгійських елітних підрозділів пара-командос, а також люксембурзької військової розвідки. Крім того, ЄС нарощуватиме і свій ядерний потенціал. Як відомо, Франція у Європі є найпотужнішою ядерною державою. Поза цим підструктури Союзу Європейської Безпеки і Оборони займатимуться розробкою нових видів протихімічної і бактеріологічної зброї.

Присутніх на прес конференції журналістів заінтригувала заява лідерів чотирьох держав про плани створення свого, відокремленого від НАТО штабу командування. Але учасники саміту наголосили, що це не буде дублюванням об”єднаних штабів НАТО, бо європейський штаб буде контролювати лише європейські війська і не першкоджатиме штабам НАТО, тому це не повинно непокоїти ані США, ані її військового союзника - Великобританію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG