Доступність посилання

ТОП новини

У неділю 27 квітня в Аргентині пройшли президентські вибори. У другий тур , що відбудеться 18 травня, вийшли екс-президент Карлос Менем та обласний урядовець Нестор Кіршнер


Мирослава Гонгадзе У неділю 27 квітня в Аргентині пройшли президентські вибори. У другий тур , що відбудеться 18 травня, вийшли екс-президент Карлос Менем та обласний урядовець Нестор Кіршнер

Аргентинці покладають надії, що ці президентські вибори розв”яжуть економічну та політичну кризу, в якій ця південноамериканська країна перебуває від початку 2001 року. Два кандидати вийшли у другий тур президентських виборів - Карлос Менем, що вже двічі був президентом Аргентини, набрав майже 25 % голосів виборців. Його супротивником з результатом 22 % голосів став Нестор Кіршнер, колишній юрист і регіональний урядовець. Обидва кандидати належать до однієї партії Пероністів. Назва партії походить від популярного в 40-50 роки в Аргентині політичного лідера генерала Хуана Перона. Відсутність сильних альтернативних політичних сил в тій країні призвела до того, що врешті право стати президентом виборюють кандидати від тієї самої партії.

Якщо Карлоса Менема аргентинці вже знають з його минулої президенської діяльності, то Нестора Кіршнера називають в народі Містер Грей – сірий пан. . Він заявляє, що має намір забезпечити Аргентині фінансову стабільність , соціальний захист, дати нові робочі місця. У свою чергу, Кіршнер близько співпрацює з тепершнім президентом країни Едуардо Дуальде , відставки якого вимагали сотні тисяч демонстрантів,що виходили на вулиці Буенос-Айреса, називаючи його чеговим корупціонером. Цього разу Дуальде відмовився балотуватись в президенти і має намір передати владу демократичним шляхом . Голова кабінету міністрів Альфредо Атанасов, говорячи про процес виборів, у понеділок заявив: „ Це була як зразкова подорож, це справді перетворило на попіл всі прогнози про безладдя, незручності і навіть обман”.

Ще однією особливістю виборчої кампанії в цій країні була ключова роль дружин обох кандидатів . Сеньйора Менем- колишня королева краси Сесилія Болокко - притягала особливу увагу сильної половини електорату. Нестор Кіршнер же мав в особі своєї дружини не тільки вродливу супутницю, але й колегу і політичного менеджера своєї кампанії. Кристина Фернандес Кіршнер – популярний та впливовий сенатор є, за оцінкою оглядачів, правою рукою свого чоловіка.

Багата на природні та інтелектуальні ресурси Аргентина сьогодні потребує нових лідерів, які б змогли дати країні нове дихання .18 травня аргентинці вибиратимуть між старим та новим Перонізмом. Та, на думку оглядачів, це буде більше вибір за персоналіями а не за політичними програмами кандидатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG