Доступність посилання

ТОП новини

Лідери американської Комісії з питань безпеки і співпраці в Європі звернулися до міністерства юстиції США перевірити автентичність записів, на яких президент Леонід Кучма та інші посадовці обговорюють справу Георгія Гонгадзе


Михайло Мигалисько Лідери американської Комісії з питань безпеки і співпраці в Європі звернулися до міністерства юстиції США перевірити автентичність записів, на яких президент Леонід Кучма та інші посадовці обговорюють справу Георгія Гонгадзе

Вашингтон, 30 квітня 2003 - В оприлюдненій у вівторок заяві сенатора Бена Найтгорса Кампбелла, співголови американської Комісії з питань безпеки і співпраці в Європі, мовиться, що лідери цього міжурядовго агенства ( відомого також як Гельсінкська Комісія) звернулися до міністерства юстиції США з проханням перевірити автентичність записів, на яких Президент Леонід Кучма та інші найвищі посадовці в українській владі обговорюють справу Георгія Гонгадзе.

В листі, копію якого отримало радіо “Свобода”, сенатор Бен Найтгорс Кампбелл та конгресмен Кристофер Сміт, співголови Комісії з питань безпеки та співпраці в Європі, ще у березні звернулися з проханням до генерального прокурора США, міністра юстиції Джона Ашкрофта з проханням провести аналіз авдіозаписів у справі Георгія Гонгадзе. Американські законодавці вказують на те, що матеріали колишнього майора Миколи Мельниченка “нещодавно передані до міністерства юстиції” і “записи стосуються розмов українського Президента Леоніда Кучми та інших, які обговорюють справу українського журналіста Георгія Гонгадзе, якого вбито”. “Деякі представники адміністрації в Києві висловлюють сумніви щодо звукозаписів й заявляють, що вони є підробкою. Тому ми вважаємо важливим розглянути усі питання щодо тих матеріалів і перевірити їхню автентичність”,- мовиться у листі впливових американських законодавців.

Слід зазначити, що уже торік відповідні органи США проаналізували записи Мельниченка розмови Президента Кучми, в якій він двохтисячного року дав згоду на нелегальний продаж радарних систем “Кольчуги “ іракському режимові Саддама Гуссейна. Визнання автентичності тих записів призвело до різкого погіршення стосунків, передусім на найвищому рівні, між Вашингтоном і Києвом та до “перегляду політики США щодо України й зокрема стосовно Президента Кучми”.

Як зазначають американські законодавці у листі до міністра юстиції США, “справа Гонгадзе була важливим питанням у двосторонніх відносинах протягом минулих років.” Президент Кучма заперечує причетність й до справи “Кольчуг” і до зникнення та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Тим часом у вівторок у звереннені до Конгресу США сенатор Бен Найтгорс Кампбелл, ще раз звернув увагу на “занепокоюючу ситуацію із мас-медія в Україні”. “Низку невтішних повідомлень було оприлюднено останнім часом щодо ситуації із мас-медія в Україні. Ці документи гідні уваги, зокрема в контексті важливих президентських виборів, які заплановано провести в Україні наступного року”. Американський законодавець посилається на звіти Державного департаменту США, Верховної Ради України та правозахисної організації “Г”юман Райтс Воч”. Сенатор Найтгорс Кампбелл вказує на досі нерозв”язані справи вбивства журналістів Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова та інших, як також на тиск владних і олігархічних структур, на темники й залякування журналістів. Сенатор Найтгорс Бен Кампбелл закликає “колег в українському парламенті продовжити чинити тиск на владу, щоб Україна виконувала зобов”язання щодо пошанування фундаментальних свобод.” Окремо співголова американського міжурядового агенства Комісії з питань безпеки й співпраці в Європі сенатор Бен Найтгорс Кампбелл звертається й до українських властей, включно, за його словами, й до “гаранта Конституції- припинити кампанію придушення незалежних повідомлень та поглядів мас-медія” в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG