Доступність посилання

ТОП новини

США сподіваються на допомогу іракських службовців у пошуку зброї масового знищення на іракській території


Михайло Мигалисько США сподіваються на допомогу іракських службовців у пошуку зброї масового знищення на іракській території

Вашингтон 7 травня 2003 - Сполучені Штати розпочали війну проти режиму в Багдаді передусім з метою ліквідації зброї масовго знищення. Три тижні після закінчення воєнної камапнії в Іраку коаліційні сили продовжують не лише операції стабілізації й відбудови та пошуку лідера іракського режиму Сааддама Гуссейна та його головних соратників, а також зброї масового знищення. Попри усі зусилля досі не пощастило віднайти сліду цих арсеналів.

Іракська зброя й технології озброєнь масовго знищення виявляється є настільки ж невловимими для амерканських та британських експертів, як це було й для міжнародних інспекторів ООН. Президент Споулчених Штатів Джордж Буш та прем”єр-міністр Великобританії Тоні Блер використали власне обвинувачення у існуванні цієї зброї, як головний привід для розгортання воєнної кампанії. Однак через місяць після повалення режиму Саддама Гуссейна арсеналів зброї масовго знищення не виявлено. Виступаючи у Вашингтоні, президент Джордж Буш визнав цей факт, однак наголосив на тому, що цю зброю буде знайдено:

Одна річ нам відома, що (Саддам Гуссейн) мав програми озброєнь. Нам відомо також, що роками він намагався приховувати ці програми озброєнь, й з часом правда вийде наверх, американський народ побачить, що усунувши Саддама Гуссейна від влади, ми побільшили безпеку для Америки,” – заявив Буш. Із 55 найбільш розшукуваних соратників Саддама Гуссейна - 19 в американському полоні. Проте вони досі не посприяли коаліційним силам у пошуку нелегальної зброї. Днями у розмові з журанілстами на його ранчо у Техасі Буш вказав на те, що навіть Тарик Азиз, один із найвищих посадовців у режимі Саддама, досі не був корисним у цьому питанні.

“Що ми,отже, довідуємося? Ось, наприклад, нам стає відомо, що навіть Тарик Азиз не вміє говорити правди. Зрештою, він не знав, як говорити, коли обіймав посаду, й не говорить правди тепер, у полоні,” – зауважив перзидент Буш і додав, що представники коаліційних сил, ймовірно, отримають більше інфорамції від іракських службовців нижчого рівня, ніж від керівних посадовців. З таким підходом погоджується Джон Волфстал, затупник директора відділення у справах нерозповсюдження у впливовій американській установі - фонді Карнегі для міжнародного миру. В інтерв”ю радіо “Свобода” Волфстал сказав, що іракські вчені та військовослужбовці причетні до збройних програм можуть дати вичерпну інформацію не лише про їх місцезнаходження, а й призначення.

“Наразі ми ставимося до тих людей, як до кримінальних елементів, і вони поки що не можуть перейти на американську сторону”. За словами Вол встала, необхідно змінити стратегію й надати тим іракцям певні гарантії,як і матеріальне заохочення.

Дещо менш оптимістичним у справі викриття програм озброєнь є генерал у відставці Едвард Аткенсон , в інтерв”ю радіо “Свобода”він сказав:

“До них усіх слід ставитися однаково й домагатися (від них інформації) із тим самим тиском.” На його думку ,не слід зважати, високопоставлені це посадовці чи нижчі службовці.

Представники адміністрації США висловлюють упевненість у тому, що врешті -решт буде викрито програми й зброю масового знищення на іракській території.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG