Доступність посилання

ТОП новини

Аварія з українським літаком у Демократичній Республіці Конґо: інформації стільки ж, скільки й відкритості


Сергій Драчук Аварія з українським літаком у Демократичній Республіці Конґо: інформації стільки ж, скільки й відкритості

Прага, 12 травня 2003 – На закінчення четвертої доби від часу події, що сталася 8 травня з українським транспортним літаком у небі над Демократичною Республікою Конґо, все ще не відомо достеменно, що, власне, сталося. Із Кіншаси надходять повідомлення, що принципово розбігаються зі словами урядовців у Києві. Аналітики попереджають, що ця подія стане ще одним ударом по репутації української авіації.

У літака Української авіаційної транспортної компанії (державного підприємства Міністерства оборони України), що його було орендовано міністерству оборони Демократичної Республіки Конґо, в польоті настала розгерметизація вантажно-пасажирського салону; літак був змушений повернутися на летовище конґолезької столиці Кіншаси, звідки й злетів. Це єдине, що, здається, не викликає сумнівів.

Пасажири, що повернулися на землю, розповідали західним агентствам, що під час польоту відкрився чи й відламався люк-рампа, або ж апарель, у задній частині фюзеляжу; частину пасажирів і вантажу буквально «висмоктало» назовні. В Кіншасі неофіційно говорили про понад 120 чи й понад 200 загиблих; офіційно ж у неділю було оголошено, що підтверджена загибель 14 осіб. Скільки всього людей було в літаку (і відтак скільки не повернулося), мабуть, дізнатися не вдасться: рейс був військовий, без особливої реєстрації пасажирів.

Україна ж традиційно почала з того, що взагалі заперечила наявність у Демократичній Республіці Конґо українських військових і техніки. У п’ятницю, відразу по тому, як стало відомо про катастрофу з попереднього дня, у цьому запевнили російське агентство РІА-Новості в прес-центрі Міністерства оборони України. Через кілька годин позиція змінилася: так, був і літак, і український екіпаж, але не було катастрофи, а лише неприємність у польоті, що не призвела до втрат: «Літак цілий, екіпаж цілий, люди цілі», – повідомляв начальник прес-служби Міністерства оборони України Костянтин Хівренко ще ввечері в п’ятницю.

Загалом на тому самому стоїть Україна й донині. Як повідомив Костянтин Хівренко для радіо “Свобода” в понеділок за кілька годин до вечірнього ефіру, таку версію наразі підтверджує не лише командир екіпажу літака пан Волченко, але й конґолезька сторона: офіційний лист за підписом виконувача обов’язків командувача військово-повітряних сил ДРК полковника Нумбі запевняє, що «на даний момент не виявлено ніяких втрат» серед пасажирів, екіпажу й вантажу.

За повідомленнями західних агентств не все виглядає так безпроблемно. Вони згадують про те, що український літак стояв після аварії на летовищі в Кіншасі без заднього люка, якого просто не було – отака «розгерметизація».

Над цим уже починають кпинити в Росії , яка на ринку авіаперевезень є суперником України. «Як вітром здуло понад 100 конґолезців, але в Києві цього не помітили»,-кепкує російський щоденник «Труд».

А агентство “Ройтерз” пише про те, що ця аварія – остання в цілій низці інцидентів із українськими літаками в Африці й деінде – стане тяжкою перешкодою на шляху відновлення довіри до української авіації, змученої браком коштів на техобслуговування літаків і навчання пілотів. Розбіжності ж у змалюванні результатів цієї аварії ще зменшують і так слабеньку довіру...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG