Доступність посилання

ТОП новини

Звіт про свободу релігії у світі


Юрій Дулерайн Звіт про свободу релігії у світі

Нью-Йорк, 14 травня 2003 - Вияви релігійної нетерпимості мають місце у багатьох країнах світу. Такого висновку доходить щойно опублікований у Сполучених Штатах щорічний звіт державної Комісії з питань міжнародної релігійної свободи.

Доповідь Комісії наводить приклади релігійної нетерпимості у 22 країнах світу, в тому числі у В”єтнамі, Афганістані, Білорусі, Саудівській Аравії, в Російській Федерації, на Кубі. У документі говориться також про випадки релігійної нетерпимості у Франції, де спостерігається посилення антисемітизму, здебільшого з боку мусульманської частини населення. Про Судан сказано, що ця країна є “найгіршим у світі порушником права на свободу релігійних вірувань і переконань”. Найбільший розділ доповіді присвячено Саудівській Аравії. Комісія радить Конгресові Сполучених Штатів замовити окреме дослідження, щоб визначити роль Саудівської Аравії у глобальному експорті вагабізму. Цю течію ісламу вважають радикальною, сповненою нетерпимості щодо інших релігій. У звіті говориться, що в Саудівській Аравії придушується будь-яка релігійна діяльність за винятком вагабізму, офіційно спонсорованому урядом. У шкільних підручниках містяться образливі твердження щодо християн та євреїв. Доповідь рекомендує державному департаментові віднести Саудівську Аравію до числа країн, що викликають особливу стурбованість. “У Саудівській Аравії нема релігйної свободи..., однак ми шукаємо шляхів співпраці із саудівським урядом з метою поліпшення стану релігійної свободи у Саудівській Аравії”, - сказав Річард Баучер, представник державного департаменту. Конгресмен Сем Стратмен, республіканець, член Комісії закордонних справ Палати Представників, нагадав, що в Конгресі вже було чимало слухань, на яких законодавці висловлювали стурбованість поширення вагабізму.

У розділі, присвяченому обмеженням релігйної свободи в Афганістані, доповідь зазначає, що там посилюється релігійна нетерпимість і що цьому явищу сприяє сам афганський уряд і судові інстанції. Лайла Садат, співробітниця державної Комісії з питань міжнародної релігійної свободи, вважає, що в даному випадку Афганістан має послужити попередженням Іраку, де текж чути заклики до релігійної винятковості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG