Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Проблема міжнародного тероризму


Василь Дарчук Огляд західної преси: Проблема міжнародного тероризму

Прага, 14 травня 2003 – Після терористичних актів у Саудівській Аравії, унаслідок яких загинуло 29 людей і близько 200 інших було поранено, західні оглядачі знову повертаються до проблеми міжнародного тероризму, його причин і методів боротьби з ним. Більшість із них звинувачують в останніх терористичних атаках мережу Аль-Каїда, яку очолює саудівський терорист Осама бін Ладен.

Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті підкреслює, що першим кроком саудівського уряду після терористичних актів 12 травня повинен стати негайний арешт осіб або груп, які влаштували ці акти. Наступним кроком, на думку газети, повинні стати внутрішні реформи, які скоротили б безробіття серед населення і невдоволення серед молодих людей, які пов’язують США із саудівським урядом, що ігнорує їхні проблеми. Далі автор висловлює думку, що терористичні акти у США 11 вересня 2001-го року однаково адресовані як Сполученим Штатам, так і Саудівській Аравії, яка є центром ісламського фундаменталізму і керівництво якої користується підтримкою Вашингтона. Найліпшим шляхом боротьби з міжнародним тероризмом газета бачить у поширенні демократії й економічних можливостей, а також свободи. Тому Сполучені Штати мали б спрямувати свої зусилля саме в цьому напрямку.

Тим часом коментатор британської газети «Таймс» Саймон Дженкінс підкреслює, що терористичні акти в Ріяді продемонстрували, що нині найбільшу небезпеку для світу представляють не антизахідні диктаторські режими і не зброя масового знищення, а криваві терористичні групи, які викорінити надзвичайно тяжко. Ïхні кримінальні акти, як вважає автор, повинні стати предметом досліджень розвідок і органів безпеки, а не служити причиною для заміни режимів. Останній теракт показав, що війна в Іраку нічого не змінила. На думку багатьох оглядачів, веде далі коментатор британської газети, теракти в Ріяді влаштували терористи Аль-Каїди. Якщо це дійсно так, то постає запитання: для чого було вести надзвичайно дорогі деструктивні війни в Афганістані й Іраку, коли відповідальні за терор залишилися в цілих. Із цієї причини, як вважає автор, всі зусилля і кошти повинні бути спрямовані на відповідні дипломатичні і політичні заходи, а також на розвідку.

На закінчення варто навести відгук на цю тему коментатора газети «Вашингтон пост» Джима Гоуґланда. Автор підкреслює, що Аль-Каїда та інші терористичні групи завжди проводять терористичні акти, вбиваючи громадян США та інших країн, коли Ізраїль розпочинає будь- які серйозні кроки на шляху до миру з палестинцями або коли він не робить цих кроків, коли Вашингтон розміщує свої війська на території Саудівської Аравії або коли він згортає їх. Коротше кажучи, вони вбивають, коли лише можуть. Такі насилля, як підкреслює автор, не мають сенсу і пояснень з боку Заходу і більшості країн третього світу, які протягом останніх століть звикли до певного міжнародного порядку. Терористи намагаються тим часом витворити свою особливу екстремістську теократію, яку зрозуміти неможливо, і спрямовують свої зусилля не на зміни, а на руйнування. На закінчення автор висловлює думку, що у жодному випадку не слід дозволити терористам зірвати близькосхідний мирний процес, його потрібно довести до успішного завершення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG