Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Польща – США у світлі подій в Іраку


Василь Дарчук Огляд західної преси: Польща – США у світлі подій в Іраку

Прага, 15 травня 2003 – Серед країн, які безапеляційно підтримали Сполучені Штати у воєнній акції в Іраку, була Польща, яку пов’язують зі США історичні, в тому числі і військові контакти. Тому у відгуках, присвячених подіям в Іраку, оглядачі час від часу коментують роль і участь Польщі в нинішній коаліції. Американська преса дає також трибуну польським авторам. Сьогодні ми порушимо саме цю тему.

Коментуючи майбутню червневу поїздку президента США до Європи, зокрема до Москви, оглядач газети «Нью-Йорк таймс» Вільям Сефайр пише, що Буш має також намір відвідати Варшаву. Цей жест, за словами автора, мав би послужити підтвердженням того факту, що Польща є справжнім союзником Сполучених Штатів. Президент Польщі Кваснєвський нещодавно продемонстрував неабияку відвагу, підтримавши воєнну акцію США в Іраку і не зваживши на позиції Росії на сході і Німеччини та Франції на заході. У рамках спільних акцій Польща надіслала до Іраку символічний контингент, до складу якого увійшли 200 військовослужбовців, що разом з коаліційними підрозділами охороняють іракські нафтові розробки. Тепер Польща має намір надіслати дальші свої підрозділи для стабілізації становища в Іраку. Саме таким чином, підкреслює на закінчення автор, відбувається перебудова Атлантичного союзу.

Тим часом газета «Уолл стріт джорнел» містить коментар колишнього міністра закордонних справ Польщі Анджея Олеховського, який вважає, що активна участь Польщі у військовій кампанії в Іраку викликала гарячі дискусії у рамках взаємин США з Європою. Олеховський підкреслює, що мотив такої поведінки Польщі цілком простий і зрозумілий. Наші союзники і приятелі, пише він, попросили нашої допомоги, вважаючи, що режим Саддама Гуссейна створює серйозну загрозу безпеці. Справа безпеки, веде далі Олеховський, є важливою проблемою і для Європи, де, на думку автора, ситуація залишається не надто стабільною. Росія тут намагається визначити свої національні інтереси і майбутній зовнішньополітичний курс. Ситуація в Білорусі, де править останній тиран Європи, всім відома. Тим часом Україна, пише автор, блукає між демократією і корупцією. За цих умов, як підкреслює колишній міністр закордонних справ Польщі, жартувати зі справою безпеки не слід. Тому союз НАТО є надзвичайно важливий для Польщі, тому ми зацікавлені в його згуртованості й ефективності.

У травні 2004-го року Польща стане членом Європейського союзу, веде далі Олеховський. Мета Польщі, за його словами, не лише прилучитися до Європи, а й докласти зусиль до її зміцнення на базі спільних цінностей, як, приміром, пошанування прав людини, демократія, ринкова економіка. Тим часом справа спільної безпеки, пише на закінчення колишній міністр закордонних справ Польщі в газеті «Уолл стріт джорнел», була і залишається найважливішою базою європейської злагоди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG