Доступність посилання

ТОП новини

48 Міжнародний книжковий ярмарок у Варшаві


Володимир Павлів 48 Міжнародний книжковий ярмарок у Варшаві

Варшава, 15 травня 2003 - Сьогодні (у четвер) у Варшаві розпочався 48-й Міжнародний книжковий ярмарок. Участь у них візьме 510 видавців із 27 країн світу. Почесним гостем цього- річного ярмарку є Іспанія. Щороку у Польщі видається понад 50 книжок, перекладених з іспанської мови.

Варшавський книжковий ярмарок є набільшим цього типу заходом у Польщі. Упродовж чотирьох днів роботи ярмарку, приміщення Палацу культури і науки традиційно переживають справжню облогу читачів та шанувальників книговидавництва. І це не дивно, адже під час ярмарку можна купити найновіші книги, що їх видають у всіх цих країнах приблизно на третину дешевше, ніж у книгарнях. Крім того, відвідувачі ярмарку зможуть зутрітися або й отримати автограф у низки літературних знаменитостей з різних кінців світу. Цього року гостями варшавського книжкового ярмарку будуть, наприклад, такі знані письменники як Джонатан Керрол і Тоні Персонз. Українську літературу представлятиме Юрій Андрухович. Однак, як показує досвід попередніх років, найбільшою увагою читачів тішаться польські письменники – такі, як Славомир Мрожек чи Тадеуш Ружевич. Тому не дивно, що і видавці, і читачі, і письменники вважають ярмарок справжнім святом книги.

Правда, що стосується видавців, то для них це ще й нагода поділитися з колегами своїми, часто спільними для всіх, проблемами та хвилюваннями. Адже Польщу, як і багато інших країн світу, не оминули тенденції зменшення зацікавлення книгою зокрема і читанням загалом.

У минулому році прибутки від продажу книг зменшилися на 1%, а відповідно через це цього року вже було надруковано менше нових книжок, а всього ж видавництва зменшили свою продукцію на майже 8%. Однак, проблема із зменшенням читацького зацікавлення, на жаль, не єдина. Не менш важливим чинником є те, що згідно із статистиками, з року в рік збільшується кількість польських громадян, котрим не вистачає грошей на базові життєві потреби, не кажучи вже про купівлю книг. Адже середня ціна книги у польських книгарнях становить 29 злотих, тобто приблизно 7 доларів. Зменшення купівельної спроможності читачів впливає не лише на прибутки видавців, але й на тиражі книжок. Середній тираж книжок у Польщі в 2002 році становив 6165 екземплярів. Невеликі тиражі книжок, у свою чергу, призводять до зменшення авторських гонорарів письменників. І так коло замикається.

Щоправда, про це можна почути тільки на спеціальних семінарах видавців чи в кулуарах. Однак, у це не хочеться вірити, коли поглянеш на величезні натовпи шанувальників книги, які буквально беруть в облогу стенди улюблених видавництв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG