Доступність посилання

ТОП новини

Україністику в Грайфсвальді буде збережено


Надія Кандиба Україністику в Грайфсвальді буде збережено

Німеччина, 15 травня 2003 - Конференція “Освіта та наука в українсько-німецьких відносинах” відбулася в Грайфсвальдському університеті. Серед тем зустрічі, організованої німецько-українським форумом, - майбутнє кафедри україністики.

Кафедру україністики в Грайфсвальдському університеті була створена 1996-го року. Досі вона залишається єдиною на всьому німецькомовному просторі. Однак кілька тижнів тому керівництво філософського факультету запропонувало закрити україністику. Причина: скорочення фінансування з боку земельного уряду. Виступаючи на конференції в Грайфсвальді, представник Німецької асоціації україністів Рольф Гьобнер заявив:

“Членів асоціації україністів та співробітників кафедри дуже занепокоїв той факт, що над україністикою в Грайфсвальді нависла загроза закриття.” Гьобнер застеріг від негативних наслідків для німецько-українських відносин. До речі, після того, як стало відомо про пропозицію філософського факультету, протести проти закриття кафедри україністики почали лунати й за межами Німеччини. Так, голова Австрійської спілки славістів професор Вольфганг Айсманн у своєму листі зауважив: “У час, коли східноєвропейські держави набувають дедалі більшого значення, закриття єдиної в німецькомовних країнах кафедри україністики виглядає абсурдно” .Така критика не залишилася поза увагою. Виступаючи на конференції “Освіта та наука в українсько-німецьких відносинах”, ректор Грайфсвальдського університету Райнер Вестерманн повідомив:

“На засіданні керівництва університету ми обговорили нову концепцію скорочень, яку я розробив на основі пропозицій, що надійшли від деканів. І в документі більше не передбачене закриття кафедри україністики в Грайфсвальдському університеті.” Щоправда, ця концепція ще повинна пройти низку обговорень, її має розглянути сента університету. Але тепер складається враження, що україністика все ж таки й надалі існуватиме в Грайфсвальді. Більше того, Вестерманн запропонував заснувати при університеті Науково-культурний центр Східної Європи, до якого увійшла б також і україністика.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG