Доступність посилання

ТОП новини

Словаки сказали однозначно ’’так’’ вступу своєї країна до Європейського Союзу


Оксана Пеленська Словаки сказали однозначно ’’так’’ вступу своєї країна до Європейського Союзу

Прага, 19 травня 2003 - Словацька Республіка, слідом за Словенією, Мальтою, Угорщиною та Литвою, є п’ятою країною з 10 країн-кандидатів, де референдум щодо вступу до ЄС пройшов успішно. Наступного року Словацька Республіка стане повноправним членом Європейського Союзу. Хоча ще пополудні 17 травня, другого дня референдуму, як тільки закрились виборчі дільниці, вся країна з напруженням чекала результатів голосування. Низька участь виборців в окремих регіонах Словаччини могла кардинально змінити долю цієї країни. Як тільки ситуація прояснилась, словацький прем’єр Мікулаш Дзуринда приїхав на центральну площу Братислави, де зібрався багатотисячний натовп людей, і оприлюднив результати референдуму:

Милі друзі ! Я чекав до останньої хвилини, щоб вам повідомити важливу новину: вперше в історії Словацької Республіки, вперше в історії нашої батьківщини цей референдум відбувся. Переважна більшість громадян сказала в референдумі своє ’’так’’ вступові країни до ЄС. Хочу подякувати всім політикам, але насамперед – усім свідомим громадянам Словаччини і побажати їм багато щастя в Європейському Союзі.

У відповідності до словацького Закону про референдум, він вважається чинним тільки в тому разі, якщо в ньому візьме участь більше, ніж половина внесених до списку виборців, а в списках було 4 мільйони 100 тисяч осіб. У референдумі взяли участь 52 % громадян, переважна більшість - 92 % його учасників підтримали вступ країни до ЄС.

Наслідки словацького референдуму важливі не тільки з політичного, але й соціального чи демографічного боку. Наприклад, у голосуванні взяли участь переважно старші люди, молодь референдум практично ігнорувала. Старші люди аргументували тим, що голосувати прийшли заради кращого майбутнього своїх дітей. Найактивнішою була Братислава, де на дільниці прийшло понад 60 % виборців. Найменше, 15 % виборців, взяли участь у голосуванні на сході країни, де найвищий рівень безробіття. Якщо б 6 % виборців, які головували проти вступу країни до ЄС, своє ставлення висловили, скажімо, неучастю у референдумі, то він би не мав чинності.

Тепер на черзі Польща та Чеська Республіка. У Польщі референдум щодо вступу країни до ЄС відбудеться за 3 тижні, в Чехії – 13 – 14 червня цього року. Прем’єр Словаччини Мікулаш Дзуринда сподівається, що словаки дали сусідам добрий приклад.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG