Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про можливу участь українських військових у миротворчих операціях в Іраку


Петро Кагуй Російська преса про можливу участь українських військових у миротворчих операціях в Іраку

Прага, 19 травня 2003 року - Російський тижневик «Эксперт» у останньому числі розглядає питання, як може позначитися миротворча місія українських вояків в Іраку та зближення України і Сполучених Штатів на подальших українсько-російських стосунках.

«Американці останнім часом вочевидь залицяються до України, забувши про нещодавні звинувачення на адресу президента Леоніда Кучми у постачаннях зброї до Іраку і порушеннях прав людини. Логіка американців загалом зрозуміла», - пише часопис «Эксперт», зауважуючи, що «у 2002 році вони не змогли методом «кавалерійської атаки» замінити Кучму на більш керованого Віктора Ющенка і вирішили працювати з тим, хто є. Тобто, з чинним президентом». До того ж, в очах американців, продовжує автор статті, значення України останнім часом зросло. Формування двох альтернативних стосовно Сполучених Штатів об’єднань у Євразії - Організації договору про колективну безпеку і французько-німецького військового союзу – відродило до життя вже призабуті концепції «малої Антанти» (Польща і Україна) і ГУАМу (Грузія-Україна-Азербайджан-Молдова), які б виступали як «провідники» американського впливу на континенті.

Спільна участь цих країн у «стабілізаційних силах» в Іраку допоможе зміцнити новий союз. Польща, Грузія і Азербайджан вже погодилися на участь у такому заході. Черга за Україною, - зазначає російський часопис.

Перекидання українських військ до Іраку пов’язане з низкою питань. Чи буде при цьому зовнішнє фінансування? І якою буде ситуація в зоні відповідальності України? - пише тижневик «Эксперт». Цинкові труни з українськими солдатами з Іраку можуть звести нанівець і без того низький авторитет української влади. Та й взагалі Київ мав би бути впевненим, що Москва і Євросоюз відреагують на цей крок спокійно, – зауважує автор статті.

«Що стосується Росії, то, можливо, офіційний Київ зможе переконати її, що перекидання військ є необхідним, щоб позбавити підтримки західну «п’яту колону» в Україні, - наголошує автор статті, очевидно, маючи на увазі під «п’ятою колоною» - прозахідну українську опозицію. Водночас він зауважує, що військово-політична співпраця, яку нібито нав’язують Україні Сполучені Штати, може призвести до того, що офіційний Київ відмовиться від низки проектів із Росією та Євросоюзом. За словами автора статті, Київ може відмовитися, скажімо, від спільного з росіянами і німцями газотранспортного консорціуму, єдиного економічного простору в рамках «чотирьох» країн-учасниць СНД та розширення військово-технічної співпраці з Росією.

У разі, якщо Україна відмовиться від цього, то реакція Москви може бути вкрай жорсткою, з набагато гіршими для Києва і Кучми особисто наслідками, ніж будь-які гіпотетичні санкції з боку Сполучених Штатів, - застерігає часопис «Эксперт».

Й тому найочевидніше , прогнозує московський часопис, Київ, взявши участь в той чи інший спосіб у стабілізаційних процесах в Іраку, не буде відмовлятися від розширення співпраці з Росією. І таким чином, українська «багатовекторність», завдяки новому загостренню суперечностей на континенті, триватиме щонайменше до виборів нового президента України, - робить висновок російський тижневик «Эксперт».

А вже інший московський часопис «Независимая газета» пише, що попри різне ставлення парламентських фракцій у Верховній Раді України до спрямування українських миротворців до Іраку і категоричний спротив комуністів, це суперечливе питання, очевидно, «буде вирішене, виходячи не з морально-етичних чи ідеологічних міркувань». «Величезний вплив на позицію депутатів зробить запланована у Лондоні конференція з питань відбудови Іраку. У Києві очікують, що під час зустрічі буде вирішене питання про залучення українських компаній субпідрядниками американських фірм, котрі отримали контракти на відбудову Іраку», - наголошує у понеділок «Независимая газета».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG