Доступність посилання

ТОП новини

Торгівля зброєю – уряди її підтримують


Марія Щур Торгівля зброєю – уряди її підтримують

Прага, 20 травня 2003 – Нелегальний продаж зброї – одна із тем чотириденного міжнародного форуму у Празі, що розпочався вчора і зібрав понад 400 учасників із 55 країн-членів Організації з Безпеки та Співпраці в Європі. На думку авторів дослідження, яке обговорюють представники ОБСЄ, уряди більше зацікавлені у підтримці продажу зброї, ніж у боротьбі з нелегальним її продажем. Для урядів країн, що розвиваються, продаж зброї надає хоч якісь надходження до економіки і часто заміняє іноземні інвестиції. Проте торгівлю зброєю підтримують не лише бідні країни. Правозахисна організація Міжнародна Амністія днями звинуватила країни Групи Восьми у тому, що вони не надто пильно слідкують за тим, кому вони продають зброю.

Празький форум ОБСЄ намагається знайти розв''язання для кількох взаємопов’язаних проблем: перемитництво людей і контрабанди наркотиків та зброї, що часто ідуть пліч-о-пліч та скоюються одними і тими ж злочинцями. Лише такий приклад: зброя із колишнього Радянського Союзу за допомогою таджицького посередника, що дії з території Саудівської Аравії, потрапляє до африканської країни, де точиться громадянська війна. Гроші ж на закупівлю зброї походять із продажу африканських жінок для проституції в Європі.

Що ж може протиставити цьому міжнародна спільнота? Як говорить Даан Евертс, головуючий на форумі ОБСЄ, ключової безпекової організації Європи, уряди повинні принаймні усвідомити складність проблеми та необхідність пошуку спільного рішення: « Проблема має потрапити до порядку денного урядів для створення більш прозорої системи, щоб уникнути можливості нелегального продажу».

Проте, як наголошує організація Міжнародна Амністія, проблеми можуть бути і з легальним продажем, бо уряди не дуже дбають, кому вони продають свою зброю. Так, незважаючи на те, що більшість індустріально розвинутих країн мають закони, що вимагають ліцензії для експорту зброї, ці закони часто іґноруються, стверджує Міжнародна Амністія. Так, наприклад, у 2000 році Франція продавала зброю у Сенегал, незважаючи на те, що сили безпеки у цій країні часто використовують зброю проти мирного населення. Велика Британія дозволила продаж високотехнологічного обладнання до Ізраїлю, що збільшило кількість жертв в арабо-ізраїльському конфлікті. США продовжують постачати зброю до Колумбії, незважаючи на те, що там тліє громадянська війна.

Міжнародна Амністія закликає уряди підписати міжнародну угоду, яка б посилила контроль над торгівлею зброєю. Також, на думку організації, потрібна більша прозорість у цій торгівлі. Першим кроком могло би бути оприлюднення списку компаній, що постачали хімічну, біологічну та іншу зброю до Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG