Доступність посилання

ТОП новини

Світова організація охорони здоров’я в боротьбі проти куріння


Василь Дарчук Світова організація охорони здоров’я в боротьбі проти куріння

Прага, 21 травня 2003 – Боротьба проти куріння, яке є причиною низки тяжких захворювань, набирає розмаху. Світова організація охорони здоров’я під час щорічної конференції в Женеві вперше ухвалила угоду у цій справі, яка зобов’язуватиме всі країни світу, що ратифікують цей документ, розпочати серйозні заходи в боротьбі із цією згубною звичкою.

Згідно з даними агентства ООН з питань охорони здоров’я, щороку від хвороб, пов’язаних з курінням, вмирає близько п’яти мільйонів осіб. Куріння завдає непоправної шкоди не лише здоров’ю курців, які страждають від захворювань дихальних органів, серцево-судинної системи і від раку легенів, а й економіці майже всіх країн світу, бо згадані захворювання найчастіше вражають людей продуктивного віку. Досі, як вважають оглядачі, найсерйозніше до цієї проблеми поставилися у Сполучених Штатах, де протягом останніх років заборонено палити у більшості громадських місць, в тому числі і в ресторанах, за винятком спеціально відведених місць. У кількох західних країнах вже кілька разів підряд піднесені ціни на цигарки та інші тютюнові вироби, причому радше із профілактичних міркувань, а не з економічних. Приміром, днями в Німеччині піднесена середня ціна за пачку цигарок до 7 євро, себто близько 10 доларів.

У рамках цих зусиль нинішню щорічну Женевську конференцію Світової організації охорони здоров’я можна вважати історичною. Представники понад 190 країн у середу одноголосно схвалили тут угоду проти куріння, передусім проти реклами тютюнових виробів. Як підкреслюють керівники Світової організації охорони здоров’я, переговори у справі положень угоди тривали протягом року. За словами дотеперішнього генерального директора організації Ґру Гарлема Брундтланда, мета нинішнього договору – зберегти життя мільярдів людей у світі. Угода передбачає заборону або суворі обмеження рекламувати цигарки у громадських місцях і засобах інформації, передбачає посилення виховної і пропагандистської кампанії проти куріння, особливо серед молоді. Уряди країн, що ратифікують угоду, повинні також повести боротьбу із можливою контрабандою тютюнових виробів.

Угода набере чинності після ратифікації щонайменше у сорока країнах, що, на думку учасників нинішньої зустрічі в Женеві, станеться найближчим часом. Як уже згадано, щороку у різних країнах світу від хвороб, пов’язаних із курінням, помирає 4 мільйони 900 тисяч людей, передусім від раку легенів і від серцево-судинних захворювань і ця цифра з кожним роком зростає. Якби ця тенденція збереглася без втручань, твердять фахівці ООН, то до 2020 року щороку помирало би приблизно по 10 мільйонів осіб. 70% жертв куріння припадає на бідні країни, що розвиваються.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG