Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі соціал-демократи не запрошують у гості СДПУ(о)?


Мар’яна Драч Німецькі соціал-демократи не запрошують у гості СДПУ(о)?

Прага, 21 травня 2003 - Провідні українські політики їдуть до Берліна. Там у п‘ятницю святкуватимуть 140- річний ювілей німецькі соціал-демократи. Головна інтрига у тому, що в Німеччину збираються Віктор Ющенко, Олександр Мороз і Юлія Тимошенко. А Віктор Медведчук, керівник українських соціал-демократів об‘єднаних, залишається вдома. За коментарем радіо "Свобода" звернулося до німецького експерта. Політолог Александр Рар керує відділом Росія-СНД у Німецькій раді зовнішньої політики в Берліні.

Яка з політичних сил в Україні, на Вашу думку, найкраще представляє ідеї соціал-демократії у західному розумінні?

"Якщо чесно, я поки що вважаю, що жодна політична сила не є класичною соціал-демократичною партією в Україні. Шлях до соціал-демократії дуже далекий. Україна справді має знайти баланс між сильною державою і захистом малозабезпечених частин суспільства. Тут не тільки лозунгами треба користуватися, а і речі певні робити. "

А про що свідчить той факт, що Віктора Медведчука, за інформацією на цей момент, не запрошують до Німеччини, хоча він вважає себе головним соціал-демократом України?

"Гадаю, що організатори цього великого свята, ювілею соціал-демократичної партії Німечични просто не дуже добре орієнтуються в українських справах. Вони також не дуже добре орієнтуються, хто саме прийде на їхній з‘їзд Тут будуть сотні, може навіть тисячі людей з усього світу. Тому українські політикі, які частково сюди приїхали за своєю власною ініціативою, а не стільки за запрошенням, може навіть розгубляться. Гадаю, що проблема, чи помилка партії Медведчука полягає просто в тому, що вони по- справжньому не шукають контактів за кордоном, не представляють свої ідеї, у них немає зовнішньополітичного обличчя, і тому вони справді тут опинились немов би забутими, тоді як такі політики як Олександр Мороз, чи Юлія Тимошенко постійно їздять на Захід і там виступають, хоча б у такій половинчастій ролі соціал-демократів. "

Александр Рар також розповів, що на виступ Віктора Ющенка на німецько-українському форумі в Берліні записалося 110 осіб, а виступ Олександра Мороза в Німецькій раді зовнішньої політики збирається послухати 80 людей. До Мороза вірогідно приєднається Юлія Тимошенко. І тут вже виникла проблема для всіх у Берліні, хто хоче більше дізнатися про Україну: ці виступи заплановані на ту саму годину в четвер у різних місцях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG