Доступність посилання

ТОП новини

Тиждень регіонів


Володимир Ляшко Тиждень регіонів

Київ, 17 травня 2003 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”!

Нашу програму продовжить радіожурнал “Тиждень регіонів”. Кореспонденти радіо повідомляють про найважливіші події, що відбулися в регіонах впродовж останніх днів.

З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітають журналіст Володимир Ляшко, звукооператор Михайло Петренко.

Серед основних тем і подій, про які ми розповімо – згадаємо як в регіонах проходило обговорення політичної реформи ініційованої Президентом України.

В Умані відбувся Всеукраїнський семінар, на якому спеціалісти відповідних відомств обговорили шляхи поліпшення пенсійного забезпечення громадян України. Про це повідомляла Тетяна Чорномаз.

Зі Львова до Вінниччини, а далі – на Миколаївщину, Херсонщину, Одещину вирушила експедиція, котра побуває на місцях страхітливого голодомору 30-х років. ВР України дала свою оцінку тим подіям. Репортаж зі Львова Галини Терещук.

Чудернацькі шляхи української приватизації. До останніх подій на Луганському верстатобудівному заводі, який виготовляє патрони до стрілецької зброї... Тему досліджував наш кореспондент Василь Соколенко.

Згадаємо і про інші не менш цікаві події, котрі відбулися в Україні впродовж тижня, що минає...

В областях та районах України підводять підсумки запропонованої політичної реформи Президентом. У четвер, після відвідування Міждержавної виставки-ярмарку промислових технологій і засобів виробництва товарів і послуг країн СНД в Києві, Л.Кучма в інтерв’ю журналістам заявив, що: “Наше спільне завдання – тих, хто хоче цієї реформи, - не говорити про неї, а вже на цій сесії парламенту прийняти рішення”.

Як зазначив Президент, механізм проходження законопроекту такий: Президент повинен подати проект закону про політичну реформу до парламенту, парламент повинен його розглянути, і якщо за цей проект проголосують 226 народних депутатів, то він буде відправлений до Конституційного суду на висновок, після якого проект знову надходить до парламенту.

Проект буде затверджено, якщо за нього проголосують 300 народних депутатів... “Дай, Боже, 300 голосів”, - додав Л.Кучма. Крім того, якщо деякі статті потребуватимуть всенародного референдуму, то “буде всенародний референдум”, - сказав Президент.

На переконання Л.Кучми, політичну реформу слід провести до президентських виборів 2004 року. За його словами, він глибоко переконаний, що якщо цього не буде зроблено, то “ніякої реформи після президентських виборів не буде”. Л.Кучма зазначив, що така реформа необхідна для блага українців.

Минулої середи Рівненська облдержадміністрація, підводячи підсумки обговорення змін до Основного Закону України, провела “круглий стіл” за участі осередків політичних партій регіону. Того дня Валентина Одарченко передала ось цей репортаж.

Валентина Одарченко

Серед 16 представників від політичних партій беззаперечно на підтримку всіх президентських ініціатив висловилися “Трудова Україна”, партія “Регіони”, партія “Справедливість”, “Вперед, Україно!” Решта партій, прослухавши дві альтернативних доповіді заступника голови облдержадміністрації Ю.Кичатова та голови обласної організації “Батьківщина” П.Гарвата, піддали критиці основні пропоновані Президентом зміни.

Захищав президентські ідеї перед партійцями і начальник інформаційного аналітичного управління облдержадміністрації І.Тимошенко. Як зазначив пан Ігор, найбільшу підтримку в ході обговорення населенням області отримали пропозиції Президента щодо законодавчого закріплення рішення парламентської більшості та призначення уряду парламентом, дострокового припинення функцій народних депутатів у визначених ситуаціях, а також скорочення загальної чисельності народних депутатів.

Найбільш дискусійним виявилося питання створення двопалатного парламенту, проти якої навіть висловилися представники однієї з найбільших в області Аграрної партії, яку очолює голова облдержадміністрації. Власне, навіть доповідачі від влади висловлювали здивування тим, що функції верхньої палати практично невиписані. У той час, що вона за проектом у багато в чому перебирає на себе повноваження нижньої.

Відкриття щодо зростання свідомості політикуму в області, завдяки проведеному дискурсу, зробив заступник голови держадміністрації Ю.Кичатий.

Юрій Кичатий

Сьогодні я можу заявити про те, що на кінець опозиція має свою власну позицію відносно тих політичних процесів, які відбуваються.

Валентина Одарченко

Як зазначив голова обласної Демократичної партії України М.Панащук, проект закону про внесення змін до Конституції України політична реформа не справляє враження глибоко продуманої системи дій покликаної сприяти зміні системи управління з метою її радикального поліпшення, адже має ряд суперечностей.

Микола Панащук

Її сутність не відповідає задекларованій меті. Це – однозначно. Навпаки, посилюється роль Президента, але зменшується відповідальність Президента.

Валентина Одарченко

Ще більш категоричним був представник соціалістів В.Блащук.

Віктор Блащук

Лад, який тут запропонований має свою класифікацію, називається “конституційна монархія”.

Валентина Одарченко

Представники опозиції твердять, що за даними їхніх опитувань з текстом запропонованих Президентом реформ ознайомилися всього 6% населення, у той час оголошеним Міністерством юстиції в області цифра офіційно становить близько 500 тисяч громадян. Це, практично, все доросле населення області.

Про недовіру Української народної партії про будь-які ініціативи, які виходять від влади, котра підтримує аутсайдерів парламентських виборчих перегонів оголосив М.Семанів.

Мирослав Семанів

“10 років і прем’єство, і президентство не було відповідальнt влади”, - про це наголосив Задорожній – представник Президента у ВР. Раптом захотілося відповідальної влади і створити конструкцію нової влади для своїх наступників. Це дуже підозріло.

Валентина Одарченко

Як наголосила комуністка Г.Машкова, власне, ідея реформування влади Президентові не належить.

Галина Машкова

Нам всім відомо, що ця ініціатива була зроблена в 99-му році КПУ разом з представниками інших партій.

Валентина Одарченко

Учасники “круглого столу” висловили сумніви, що пропонована форма правління з внесених до Конституції змін відповідатиме поняттю “парламентсько-президентської”. Вони зазначили, що за їхніми спостереженнями в області відбувалася фальсифікація обговорення. Для того, щоб політична реформа дала належний ефект, вони запропонували створити відповідну комісію на державному рівні за участю представників усіх гілок влади, вчених, економістів та юристів, а також політичних та громадських діячів.

Лідери опозиційних партій висловилися категорично проти референдуму через ускладнене формулювання пунктів законопроектів, що дасть ефект удосконалення комп’ютера на майдані.

Зрештою, навіть представники влади, котрі взяли участь у “круглому столі”, погодилися з тезою, що немає оптимальної системи влади, є оптимальні правителі. Вони виклали свої позиції, котрі сьогодні в останній день обговорення повинні потрапити на стіл до міністра юстиції.

Володимир Ляшко

Підсумкові громадські слухання відбулися в Дніпропетровську. Їх організувала облдержадміністрація. Проходили слухання у специфічній обстановці. Про це – у матеріалі Геннадія Сахарова.

Геннадій Сахаров

У залі дніпропетровського Ділового центру був повний аншлаг. Основну доповідь зробив заступник голови облдержадміністрації П.Кравченко. З доповіді та з прес-релізу постає, що в області обговорення проекту закону про внесення змін до Конституції взяли участь 1 125 000 громадян. 10, 5 тисяч звернулися до 266 громадських приймалень з обговорення проекту закону. Ці 10, 5 тисяч відвідувачів внесли 6,6 тисяч пропозицій. Протягом 6 місяців проведено 16,5 тисяч заходів. Тобто, в області щодня, в тому числі у вихідні та свята, мало проводитися по 180 заходів за участю 70 осіб.

Про це ані кореспондент радіо “Свобода”, ані всі його знайомі та друзі, ані перехожі на вулицях, котрих він розпитував про їхню та їхніх знайомих участь в цих заходах, про жодні подібні масові заходи нічого не чули. В області від заходів аж гуде, а ніхто того не знає. Залишається припустити, що 16 тисяч заходів було проведено утаємничено від всіх громадян, і третина жителів області, що взяли в них участь, зберегли таємницю перед іншими двома третинами.

На слуханнях був проведений підсумок: в області більшість громадян схвалюють ініціативи Президента, згідно з яким і проведено обговорення згаданого закону.

Зайве казати, що перелік засідань “круглого столу”, теле - та радіопередач, аналітичних статей, днів інформування та такого іншого займає сторінку дрібного тексту.

На підсумкові слухання з наміром висловити свою думку, яка попри всі намагання, не висвітлювалася у ЗМІ під час масового обговорення, прийшли представники опозиційних партій. За словами голови облорганізації партії “Батьківщина” В.Ужви, до зали йому вдалося пройти лише скостившись посвідченням помічника народного депутата. Його записка до президії з проханням надати слово була проігнорована. Звернення до присутніх у залі надати змогу зачитати заяву, теж було безрезультатним. Тож слово опозиції у підсумках всенародного обговорення закону про зміни до Конституції не прозвучало.

В.Ужва зачитує заяву складену у фойє Ділового центру з недопущеними до зали керівниками обласних організацій, партій, що входять в блок “НУ”.

Віктор Ужва

За дорученням представників опозиції, заявляю протест згідно з тим, що нагальні збори, які будуть представлені як обласні підсумкові громадські слухання з питань обговорення політичної реформи, не запрошені наші представники. Їх просто не пустили до зали. Ось вам демократія в дії. Заявляємо, що одобрямс т.з. “реформи Кучми” не пройде. Опозиція зробить все, щоб політична реформа відбулася не від Кучми, а від інтересу багатостраждального народу після обрання нового демократичного Президента.

Геннадій Сахаров

Отакі всенародні слухання за результатами всенародного обговорення проекту закону про зміни до Конституції України відбулися у Дніпропетровську.

Володимир Ляшко

До інформації на цю тему додам, що ВР підтримала запит групи народних депутатів до міністра юстиції щодо фальсифікації результатів обговорення ініціатив Президента стосовно проведення конституційної реформи.

Лідер “НУ” В.Ющенко не вірить в ініційовані владою реформи, бо вони “ нагадують конституційний переворот”. “Про це він сказав у Канаді під час виступу в університеті Оттави на тему “Зовнішня політика України”, - повідомляє прес-служба “НУ”. Ющенко вважає, що політичні реформи повинна проводити нова влада, яка матиме “довіру громадян”.

Тим часом Мінюст України продовжує перевіряти політичні партії на предмет дотримання ними закону України “Про політичні партії в Україні”.

З 14 по 18 квітня цього року було подано до Верховного Суду України подання про анулювання свідоцтв про реєстрацію 11 найпроблемніших партій, таких як “Прогресивно-автомобільна партія України”, “Партія Свідомості Третього Тисячоліття”, “Партія інтелігенції України” та низки інших. 15 квітня Мінюст ініціював ліквідацію ще 13 карликових партій.

Всього ж на 1 січня 2003 року в Україні нараховувалося 123 політичні партії. Як бачите, їхня кількість до наступних виборів помітно зменшиться.

Переважна більшість пенсіонерів України ледь зводять кінці з кінцями. 90% літніх людей одержують пенсії, розмір яких – нижчий за прожитковий мінімум. І лише 2% - мають пенсії вищі за цей рівень. Про це йшлося на семінарі в Умані, який організувало Міністерство праці та соціальної політики, Пенсійний фонд України та Компанія ПАТКО, котра представляє Агентство США з Міжнародного розвитку. Репортаж Тетяни Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

14 травня в місті Умані зібралися голови обласних та районних управлінь праці та соціального захисту, керівники відділень пенсійних фондів різних рівнів, представники підприємств роботодавців, профспілкових організацій різних областей України. Обговорювали стан та перспективи розвитку пенсійної реформи в Україні.

Учасники навчального семінару одностайні були тільки в одному: реформування системи пенсійного забезпечення потребує швидких кроків з боку законодавців. Швидких, але виважених, адже розмір пенсій сьогодні не залежить від того, скільки пропрацювала людина, як і не залежить від того, якою була зарплата.

Пенсія за віком сьогодні становить 141 гривню. Це – вдвічі менше прожиткового мінімуму. Як люди живуть на такі гроші цілий місяць?

Лунало ще багато запитань і виступів, в яких звучало занепокоєння з узгодженням змісту пенсійної реформи, з демографічною ситуацією в Україні, з проблемою безробіття, тощо.

Депутат Черкаської обласної ради, директор сільськогосподарського підприємства “Нива”, що в с. Лукашівка Чорнобаївського району В.Гонтар у виступі сказала.

Валентина Гонтар

Скільки ми не будемо працювати, заробляти грошей? Пенсії заробляти немає з чого. Подивіться, ми взяли 60-ті роки і сказали, що тоді був найвищий пік: більше люди працювали, найвищі пенсії – все було зроблено для людей. Зараз у нас зменшилась кількість працюючих не із-за того, що зменшили кількість робочих місць, а із-за того, що ми привчили людей не працювати, ми заставляємо їх не робити, а отримувати все від суспільства. І вийшло так, наприклад, є сім’я алкоголіків з 2-3 дітьми, вони не роблять і отримують соціальну допомогу. Діти з цього нічого не отримують, а батьки її пропивають. Від цього не покращується їхній соціальний статус. Вони вже сіли нам на плечі. Людина, яка працює – господарка чи механізатор, в неї 2 дітей, ми заставляємо її платити прибутковий податок, соціальні відрахування, нічого абсолютно їй не даємо. І зробили так, що на плечах оцих людей сидять такі ледаща.

Тетяна Чорномаз

Увагу привернуло і одне з гасел на господарському посібнику “Пенсіонери складають одну частку виборців”. Хочеш-не хочеш, а задумуєшся: “Яке відношення має цей вислів до пенсійної реформи?”

Володимир Ляшко

Зауважу, що голова СПУ О.Мороз звернувся з відкритим листом до громадян України, в якому обґрунтовує вже тепер можливість збільшити зарплати і пенсії у 2-3 рази. Він вважає, що значні кошти в Україні розкрадаються або незаконно розподіляються серед кількох кримінальних кланів.

Цього року минає 70 років з часу найжахливішого голодомору у світі. І стався він на родючих українських чорноземах. На цій сторінці української історії ще багато незаповнених місць, багато недомовок і неточностей.

14 травня група українських медиків, соціологів, науковців, священиків вперше вирушили зі Львова в експедицію місцями голодомору. Ініціатором акції стало громадське об’єднання “Організація патріотів України” – за підтримки українських церков.

Про мету експедиції – у розповіді Галини Терещук.

Галина Терещук

Експедиція проходитиме в 5 етапів і триватиме до 4-го вересня. До складу групи входить 16 осіб: медики, соціологи, науковці, священики. Експедиція охопить Миколаївську, Херсонську, Одеську та Вінницьку області. Власне, ту місцевість, жителі якої і стали жертвами голодомору 1933 року. В кожному місці та селі відбуватимуться панахиди за померлими. Їх відправлятимуть отці Греко-католицької церкви та православних Автокефальної та Київського патріархатів. Духовенство Московського патріархату лише усно благословило цю важливу справу.

За словами ініціатора експедиції Ганни Семенюк, 70% із числа жертв голодомору були діти. Матері, щоб якось врятувати своїх дітей, відправляли їх у місто, сподіваючись, що там малеча потрапить у сиротини. В тім, за архівними матеріалами, дітей вночі виловлювали загони НКВС, вивозили за місто, розстрілювали і викидали у ями. Відомі сотні місць, де, навіть, живцем дітей кидали у розриті ями. Усі ці території під час проведення експедиції впорядковуватимуть.

Ганна Семенюк

Ми детально можемо зараз сказати точно скільки цих мільйонів загинуло, але на це потрібні кошти. Тому, залучені в експедицію громадські організації. Ми звернулися до всіх трьох конфесій, тому що до цього часу не вшановані і, навіть, не захоронені ці жертви.

Галина Терещук

Науковці аналізуватимуть рівень смертності та народжуваності в цих 4-х регіонах України: проведуть соціально-економічний та екологічний моніторинг. А ще медики обстежать людей, чиї рідні пережили голодомор. Ініціатори експедиції вивчатимуть вплив голодомору на суспільно-політичні процеси в Україні у 4-х регіонах. Із результатами експедиції вони ознайомлять світову громадськість.

Вже сьогодні юристи об’єднання “Організація патріотів України” готують звернення до президента Росії В.Путіна з вимогою, щоб він від імені російського народу вибачився перед українським за злочин 1933 року.

Також буде відправлено лист прем’єр-міністру Ізраїлю про те, що євреї, які служили в НКВД, а це – достовірно відомо з архівів, вивезли дорогоцінності вилучені в українців, зокрема твори сакрального мистецтва, які відібрали у священиків та забрали із храмів. На думку організаторів експедиції, Україна повинна знати куди поділися речі жертв голодомору.

У жовтні на Міжнародній конференції у Києві будуть оприлюднені висновки членів експедиції. Глава Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар висловив сподівання, що мандрівка експедиції буде результативною.

Любомир Гузар

Ця подія довгі, довгі, довгі роки замовчувалася. Взагалі не можна було згадувати, тепер, Богу дякувати, можна, але показується, що ми дуже мало знаємо.

Галина Терещук

Зауважу, що у Римі в Храмі св. Петра відбудеться вшанування жертв голодомору в Україні в 1933 року. Планується, що в богослужінні візьме участь Святіший Отець Іван Павло II.

Володимир Ляшко

14 травня на спеціальному парламентському Засіданні з метою вшанування пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років, голова ВР В.Литвин закликав народних депутатів ухвалити Звернення до українського народу, в якому висловити позицію парламенту щодо подій, які пов’язані з голодомором 30-х років. Таке звернення парламент ухвалив. Голодомор названо “терористичною акцією політичної системи сталінізму”. У зверненні йдеться, що “вперше в історії людства конфіскація майна була застосована державою як зброя масового знищення і власного населення з політичною метою”.

Віце-прем’єр-міністр України Д.Табачник зазначив, що наявна інформація підтверджує, що голодомор в Україні “був не тільки злочином проти людяності, але й потрапляє під дію Конвенції ООН як акт геноциду”.

Фракція Компартії України відмовилася від участі в спец-засіданні парламенту і залишила зал.

Широковідомий в колишньому СРСР Луганський верстатобудівний завод, який є єдиним підприємством з виробництва патронів до стрілецької зброї, переживає нелегкі часи. Його довели до банкрутства, і в ситуацію довелося втрутитися Президенту України, який видав спеціальний Указ.

З цього приводу голова Луганської облдержадміністрації провів прес-конференцію. А представники незалежної профспілки піддали керівництво заводу нищівній критиці.

Повідомляє Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Слід відразу нагадати, що Президент у своєму Указі заявив, що при потуранні та безвідповідальному ставленні до виконання своїх повноважень виконавча влада створила передумови для штучного доведення підприємства до банкрутства і продажу частини його майна. “Внаслідок цього відбулася фактично приватизація підприємства, яке належить до об’єкту права державної власності, що не підлягають приватизації. Втрачено частину виробничих потужностей з виготовлення стратегічно важливої продукції чим завдано суттєвої шкоди обороноздатності та національній безпеці України”.

На прес-конференції, яку провів керівник області з цієї нагоди, серед іншого було зазначено, що фірма “Брінкфорд”, яка є санатором Луганського верстатобудівного заводу, буде продовжувати свою діяльність. “Іншого санатора здатного ефективно вирішувати складні питання стабілізації виробництва немає”.

За словами губернатора, він особисто вже провів переговори з інвесторами і домовився про заміну керуючого санацією, та затвердження нового плану оздоровлення підприємства. Але керівництво обладміністрації не впевнено у тому, що у фірми “Брінкфорд” є чітка програма виведення заводу з кризи.

Незалежна профспілка працівників заводу з непорозумінням поставилася до цього з огляду на те, що на заводі залишається колишній санатор – фірма “Брінкфорд”. Ось що, з цього приводу, заявила кореспондентові радіо “Свобода” лідер профспілки Т.Кисла.

Тетяна Кисла

Незалежна профспілка не підтримує цю думку. Ми вважаємо, що на підприємстві допущені численні грубі порушення трудового законодавства по відношенню до працівників, але, на нашу думку, завдано і шкоду підприємству. Порушені Указ Президента, Постанови Кабміну, “Закон про банкрутство”. Тому, у нас немає впевненості у тому, що санатори працюватимуть на відродження підприємства.

Крім цього, за інформацією працівників заводу, санатори і досі завдають шкоду. Вони прагнуть ухилитися від витрат і перекласти їх на плечі державного підприємства. Для того, щоб поставити на коліна і не дати йому можливості піднятися. Ми розцінюємо це як подальше розкрадання державної власності.

Василь Соколенко

До речі, профспілка заводу вважає, що коли інвестор залишиться той же, а зміниться лише керуючий санацією, то так чи інакше він буде залежний від фінансів інвестора і виконуватиме його накази. А тому...

Тетяна Кисла

В нас немає впевненості, що саме органи виконавчої влади в особі обласної адміністрації і міністерства будуть дійсно вживати заходів для того, щоб надалі таких зловживань не було.

Василь Соколенко

До речі, на згадану конференцію прес-служба обладміністрації чомусь запросила представників тільки провладних ЗМІ. Як пізніше пояснив прес-секретар Мірошник, причина такої журналістської селекції полягала в тому, що його підлеглі, мовляв, не встигли зателефонувати журналістам незалежних видань та власним кореспондентам київських мас-медіа.

А у поширеній прес-службою інформації зазначалося, що керівництво області оцінює Указ Президента як абсолютно правильний і своєчасний. Деякі провладні газети навіть зарясніли заголовками на кшалт: “Луганський верстатобудівний завод одержав новий імпульс для свого розвитку”.

Володимир Ляшко

Ось цим повідомленням ми і закінчуємо огляд подій тижня.

До ефіру програму підготував Володимир Ляшко, звукооператор у студії Михайло Петренко.

Слухачам бажаємо приємних вихідних. До зустрічі в ефірі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG