Доступність посилання

ТОП новини

Перший почесний консул України у Польщі


Володимир Павлів Перший почесний консул України у Польщі

Варшава, 22 травня 2003 року.

15 травня у польському місті Жешув посол України Олександр Никоненко представив першого у Польщі Почесного консула України. Ним став польський бізнесмен Єжи Кжановський. Інститут Почесних консулів буде згодом запроваджуватися і в інших польських містах, вздовж українського кордону. Така необхідність пояснюється, зокрема, впровадженням Польщею з 1 липня візового режиму для громадян України.

Володимир Павлів:

Почесним консулом України у Жешові став президент польської компанії “Новий стиль” – Єжи Кжановський. Ця компанія є одним з найбільших виробників та експортнерів меблів у Польщі. У рейтингу найбагатших людей країни щотижневика “Впрост” Єжи Кжановського разом з братом розмістили на 17-му місці із загальним капіталом в сто п”ятдесят мільйонів доларів. В Україні Єжи Кжановський є співвласником меблевої фабрики у Харкові, котра близько 70 % своєї продукції продає на російському ринку. Чим займатиметься Почесний консул України, ми запитали у посла Олександра Никоненка:

Говорить Олександр Никоненко: Він, у першу чергу, буде займатися питаннями бізнесу і буде представляти посольство України в Жешові на громадських засадах. Тобто сприяти розбудові бізнесових і культурних контактів на території Підкарпатського воєводства.

Кор.: Оскільки обов”язки та повноваження Почесного консула чітко не визначені якимись конкретними документами, то ми попросили пана Кжановського розповісти “Свободі”, в чому він сам бачить своє нове призначення:

Говорить Єжи Кжановський: Перш за все, захист інтересів громадян України на території Підкарпатського воєводства. А крім цього, заохочування підкарпатських бізнесменів до того, щоб вони інвестували в Україні – тобто показати їм на нашому власному прикладі.

Кор.: Незабаром у Жешові розпочне діяльність невеличке бюро Почесного консула, тобто своєрідне почесне консульство. Діяльність цього бюро, як і оплата праці його працівників, будуть здійснюватися зі власних коштів Почесного консула.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG