Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Післявоєнний Ірак


Василь Дарчук Огляд західної преси: Післявоєнний Ірак

Прага, 22 травня 2003 – У центрі уваги західної преси залишаються проблеми післявоєнного Іраку. Оглядачі критикують неспроможність коаліційного командування стабілізувати становище і забезпечити умови для сформування іракського тимчасового керівництва. Проте багато оглядачів підкреслюють, що воєнна акція в Іраку, без сумніву, була потрібна.

Газета «Чікаґо трібюн» у редакційній статті стверджує, що Сполученим Штатам не вдалося забезпечити мир і порядок у повоєнному Іраку, тому закликає Вашингтон до співпраці з міжнародною спільнотою, зокрема із союзом НАТО. Миротворчі сили НАТО, на думку газети, могли б допомогти виправити становище. Вашингтон повинен погодитися на відновлення міжнародної військової інспекції в Іраку, якої домагається Рада безпеки ООН. Відбудова Іраку вимагатиме терпеливості і часу. Не доведена до кінця справа, підкреслює «Чікаґо трібюн», може змарнувати можливість вплинути на дальші зміни на Близькому сході.

Газета «Нью-Йорк таймс» теж приєднується до хору коментаторів, які закликають адміністрацію Буша до ширшої співпраці з ООН в Іраку. Газета критикує небажання Вашингтона і Лондона допустити до адміністрування і відбудови Іраку Організацію Об’єднаних Націй. Відкривши можливості ширшої і незалежної співпраці ООН в Іраку, підкреслює на закінчення газета, адміністрація Буша визнає очевидний факт, що вона не повинна і не може відбудувати цю країну сама.

Тим часом газета «Уолл стріт джорнел» на прикладі трагічної долі одного із дезертирів з іракської армії стверджує, що воєнна акція в Іраку була правильним і потрібним кроком. Приблизно 20 років тому тоді 24-річний Амір Саєд, прихильник шиїтської теології утік з війська, спалив свої документи, зробив від своєї хати тунель, який закінчувався сховком завбільшки 1 метр на півтора. Мати приносила йому їжу. У цьому сховку, мало що більшому від труни, ховаючись від розправи режиму, дезертир прожив два десятиліття, вийшовши на поверхню лише тепер, після повалення режиму. У контексті відкритих останнім часом масових могил жертв режиму та інших доказів брутальних злочинів Саддама Гуссейна, веде далі газета, критика воєнного удару і нинішнього становища в Іраку втрачає сенс. Критика зводиться до того, за словами газети, що в Іраку не знайдено зброї масового знищення, що самі іракці не надто щасливі із приводу їхнього визволення, що удар був невиправданий, що американське адміністрування хаотичне і що в Іраку домінують мародери і знову прихильники старого режиму. Проте наведена доля дезертира, як і численні інші трагічні історії свідчать, на думку газети, що воєнна акція з метою усунення брутального режиму була правильною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG