Доступність посилання

ТОП новини

Понад 1700 чеченських біженців подали прохання про притулок у Чеській Республіці


Оксана Пеленська Понад 1700 чеченських біженців подали прохання про притулок у Чеській Республіці

Прага, 22 травня 2003 - Чеська Республіка належить до тих країн Європи, де живе відносно небагато іммігрантів – за офіційними даними, до 2% від загальної кількості населення країни. І все ж питання, наскільки бажаними чи ні є нові біженці, не сходить з порядку денного. Зараз проблема загострилась. Причина – велика хвиля втікачів з Чечні.

За оприлюдненими цього тижня даними, понад 430 чеченських біженців тільки в травні звернулись з проханням про політичний притулок у Чеській Республіці. Сьогодні, за даними чеської громадської доброчинної організації "Людина в біді", у двох таборах для втікачів чекає вирішення своєї долі понад 1700 громадян Чечні. Серед них багато великих родин з дітьми і людей похилого віку. Нову велику хвилю чеченців притягнули до Чехії з Польщі чутки про те, що чеське законодавство про політичний притулок краще, вигідніше, ніж польське. Чеченські біженці стверджують, що бої в Чечні тривають і загроза для життя не минає.

На початку травня в пресі появилось інформація про те, що немов би чеське Міністерство внутрішніх справ має намір повернути чеченців до дому, давши їм певну матеріальну допомогу на дорогу. В Міністерстві цю інформацію заперечили. Зокрема, керівник пресслужби Міністерства Ґабріела Бартикова заявила:

Г.Бартикова: У газеті з”явилась низка неточностей і дезінформацій. Міністерство шукає шляхів гідного вирішення ситуації, в якій опинились сотні чеченських громадян. При цьому твердження про те, що Міністерство хоче змусити чеченців покинути Чехію, є абсурдним, тому що, виходячи із Закону про репатріацію, такий крок може бути тільки добровільним.

Проблемою чеченських утікачів займається також чеська громадська організація "Людина в біді", котра вже кілька років надає практичну допомогу громадянам цього регіону. Координатор у справах чеченців Марек Возка дивиться на проблему сотень чеченських утікачів у Чехії так:

М.Возка: Біженці з Чечні опинились на території Чеської Республіки тому, що не почувають себе безпечно вдома. Вони мають право просити притулок. Сьогодні ще не зовсім зрозуміло, як наша держава подбає про цих людей. Наша організація в жодному випадку не братиме участі в якихось програмах репатріації чеченців додому, ми принципово проти цього. Гадаємо, що потрібно вирішувати проблему якимось іншим шляхом, а не репатріацією з Чеської Республіки.

Проблема сотень біженців з Чечні сьогодні чекає свого вирішення. З цього приводу представник пресслужби Міністерства внутрішніх справа Марія Масаржикова сьогодні в інтерв’ю радіо "Свобода", зокрема, повідомила таке:

М. Масаржикова: Чеченці, які подали прохання про притулок, мають такі самі права, як й інші іноземці, які просять політичного притулку на теренах Чеської Республіки.

За останніми повідомленнями чеських засобів масової інформації, потік чеченських біженців, особливо тих, що переїжджали до Чехії з сусідньої Польщі, зменшився.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG