Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Сорос проти уряду США


Марія Щур Джордж Сорос проти уряду США

Прага, 22 травня 2003 - Якщо одна людина може «завалити» валюту великої країни, то вона може і перешкодити урядам у можливих зловживаннях. Із цього, очевидно, виходить відомий фінансист та філантроп Джордж Сорос, який нині збирається грати на пониження курсу долара, і створює організацію, що слідкуватиме за тим, щоб США та Велика Британія не зловживали іракською нафтою.

Джордж Сорос знову робить те, що вміє найкраще : він збирається покарати провідну світову валюту та використати свої мільярди для того, щоб не давати урядовцям спати спокійно, пише кореспондент агентства “Рейтер”, повідомляючи про нові плани 73- літнього мільярдера та філантропа. Цього тижня Сорос, який спекулюючи британським фунтом у 1992 році призвів до різкого падіння його курсу, тепер збирається повторити цю стратегію з американським доларом. Тоді Сорос заробив мільярд доларів на ставках на пониження курсу фунта і спричинився до 20% падіння вартості британської валюти.

Сорос уже не має тієї влади над фінансовими ринками, яку мав на початку 1990, коли його називали «людиною, що призвела до банкрутства Банку Англії». Але американський долар є на рекордно низькому рівні, і навіть очікування падіння курсу можуть призвести до його дійсного падіння, говорять експерти. До того ж, його фінансовий фонд контролює чималу суму – 11 з половиною мільярдів доларів. І з його словом рахуються, бо коли він заявив, що американське міністерство фінансів хоче, щоб долар упав, курс найуживанішої світової валюти похитнувся. «Я продаю долари, - сказав Сорос у телеінтерв’ю, - тому що я слухаю, що говорить мені міністр фінансів». Небажання уряду підтримати долар Сорос вважає помилкою, але він не проти нею скористатися.

Джордж Сорос, великий прихильник відкритого суспільства, добре відомий на пострадянських теренах своєю харитативною діяльністю, яка тепер має поширитись і на Ірак. У вівторок він заявив, що він збирається створити організацію, яка б слідкувала за тим, щоб американці та британці не скористалися нелегально з величезних нафтових родовищ цієї кораїни. Сорос звернув увагу на повідомлення у пресі про те, що купка американських компаній отримала контракти в Іраку без проведення конкурсу. На його думку, люди в усьому світі побоюються, що американці та британці можуть зловживати своєю владою в Іраку.

Тому, говорить Сорос, «це було б в інтересах США розвіяти ці побоювання, і ми хочемо допомогти».На його думку, Ірак не повинен повертати борги, зроблені Саддамом Гуссейном, щоб у майбутньому ніхто не спокушався і не надавав позики диктаторам, повідомляє агентство “Рейтер”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG