Доступність посилання

ТОП новини

Представники української опозиції в Берліні


Надія Кандиба Представники української опозиції в Берліні

23 травня 2003 - Німецькі соціал-демократи в п’ятницю відзначали ювілей – 140 років від часу заснування СДПН. Разом з ними святкували і представники української опозиції, серед яких були Віктор Ющенко, Олександр Мороз та Юлія Тимошенко.

Ситуація із запрошеними до Берліна гостями нагадала ситуацію навколо опозиції в самій Україні. Лідер блоку “Наша Україна” Віктор Ющенко та голова Соціалістичної партії Олександр Мороз у четвер увечері виступали одночасно і в різних місцях. Незважаючи на це, німці продемонстрували інтерес до обох політиків: як на зустрічі з Морозом, так і на зустрічі з Ющенком гостей не бракувало. Така зацікавленість не в останню чергу пояснюється президентськими виборами в Україні, які мають відбутися наступного року. На боротьбу за найвищу державну посаду певною мірою були орієнтовані і виступи українських політиків, які наголошували на необхідності зміни влади. Коментуючи берлінську доповідь Віктора Ющенка, наукова співробітниця німецького Фонду науки та політики, берлінський політолог Ольга Александрова зауважила:

“Деякі уявлення про те, які рефоми слід проводити в Україні, набули в Ющенка більш конкретного характеру. Це пояснюється тим, що боротьба, пов”язана з президентськими вибрами в Україні, практично почалася. Звичайно це ще не передвиборна платформа, не передвиборна програма, але він говорив з орієнтацією на вибори.”

Під час свого виступу, Ющенко наголосив, що політичні та економічні перетворення повинні бути прозорими для суспільства і відбуватися в умовах демократії. Про дефіцит демократії в Україні говорив і лідер соціалістів Олександр Мороз. Водночас під час свого перебування в Берліні українські опозиції так і не дали однозначної відповіді на питання про висунення єдиного кандидата на посаду президента. Німецькі експерти, однак, переконані, що серед представників опозиції саме Ющенко має найбільше шансів на перемогу. Берлінський політолог Ольга Александрова пояснила:

“Що стосується, наприклад, економічної частини, то безперечно Ющенко має більш професійні уявлення. Тут він є більшим професіоналом, ніж Мороз або Тимошенко. Кілька місяців тому мені довелося в Берліні послухати також промову Тимошенко. Вона не справила на мене жодного враження. Це був набір красивих слів, які не дуже були пов”язані між собою. Що ж стосується Мороза, то він є представником старої системи. Це людина минулого покоління.”

Як зазначила науковий співробітник берлінського Фонду науки та політики Ольга Александрова, Україна, як і будь-яка інша держава, що переживає процес трансформації, сьогодні потребує політиків нового покоління.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG