Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні організації допомагають українським робітникам в Росії


Марія Щур Міжнародні організації допомагають українським робітникам в Росії

Прага, 22 травня 2003 – Робота по 12 годин на день, без вихідних, без контрактів і соціального забезпечення – це те, з чим доводиться стикатися багатьом українським робітникам у Росії, де працедавці користуються їхнім нелегальним статусом. Домовитися про зміну їхнього статусу на урядовому рівні поки що не вдається, тому у справу втручаються міжнародні організації, такі, як Міжнародна Організація Праці.

Без документів на роботу та захисту профспілок робітники-нелегальні міґранти вразливі для експлуатації, говорить Міжнародна Організація Праці. На початку наступного тижня у Києві МОП представить перше спеціальне ґрунтовне дослідження про причини трудової міґрації з України, будуть названі реґіони, найбільш вражені цією проблемою та держави, де українці шукають роботу. За деякими оцінками, близько 2 мільйонів українців працює в Росії, в основному, на будівництві. Говорить Роджер Плант з Міжнародної Організації Праці:

«У російській будівельній промисловості є певні види робіт, які виконують закордонні робітники. Ми порівняли ситуацію українських робітників з іншими, і побачили, що українці є у порівняно кращому становищі, ніж, скажімо, будівельники з Таджикистану, чи Узбекистану. Ці останні роблять роботу, що є найбруднішою, найскладнішою і найнебезпечнішою. Українці мають кращу кваліфікацію, і отримують кращу роботу», - говорить представник МОП.

Але зловтіха, що комусь іще гірше, не покращує ситуації з українськими будівельниками. Що ж може зробити міжнародна організація, для того, щоб їх не експлуатували? Говорить Роджер Плант: «Існують міжнародні конвенції, підписані цими державами, і ми наполягаємо на їхньому повному втіленні. Ми також вимагаємо захисту цих робітників від експлуатації з боку національного законодавства, як у галузі праці, так і кримінального законодавства. Російська Дума нині готує законопроект, у якому спеціальне місце відводиться захисту від експлуатації закордонних робітників та криміналізації таких дій. Я вважаю, що це дуже добрий знак», - наголошує Роджер Плант.

Разом із цим він зауважує, що Конвенція про захист прав робітників-міґрантів одна із найменш ратифікованих у світі. І проблеми часто набагато гостріше постають у країнах Західної Європи. «Нас дедалі більше непокоять умови роботи українських робітників у деяких секторах сірої, а часами і легальної економіки, у деяких із цільових країн», - говорить керівник спеціальної програми щодо боротьби із примусовою працею Міжнародної Організації Праці. У звіті, який організація представила на Економічному Форумі країн ОБСЄ,що проходив цього тижня у Празі, наводяться приклади експлуатації, якої зазнають українські сезонні робітники у британському сільському господарстві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG