Доступність посилання

ТОП новини

У 2004 році в Чеській Республіці має бути скасована обов’язкова військова служба


Оксана Пеленська У 2004 році в Чеській Республіці має бути скасована обов’язкова військова служба

Прага, 23 травня 2003 - З усього виглядає, що 1 січня наступного року розпочнеться останній призов до чеської Армії для проходження обов’язкової військової служби. Тоді ж мають скасувати Закон про обов’язковий призов юнаків, котрі досягли 18-річного віку. Крім цього, новобранці останнього набору отримають від Армії вищу платню, ніж їхні попередники. Ця зміна торкнеться і передостанніх, нинішніх призовників. Від липня цього року Армія має намір їх фінансово заохотити як вояків – напівпрофесіоналів так званого перехідного періоду. Що ж, кращого дарунку молодим чехам важко і придумати !

Крок, на який пішло Міністерство оборони Чехії, не випадковий. Перш за все, перехід до професійної армії – обов’язкова умова, поставлена перед Чехією після вступу до НАТО. Правда, спочатку датою реформування Армії називався 2006 рік. По-друге, свій план прискорення процесу переходу до професійної армії готував і чеський парламент. За цим проектом передбачалось поступове скорочення обов’язкової військової служби з нинішніх 12 місяців на 9 або ж взагалі наполовину. Однак, у Міністерстві оборони все докладно підрахували і вирішили перебрати ініціативу у власні руки. Міністерські аналітики довели, що скорочення терміну служби тільки ускладнить процес реформування армії. Вигідніше,ніж скорочувати, просто скасувати обов’язкову військову службу. Адже не можна за півроку чи навіть 9 місяців перетворити новобранця у військового фахівця високого класу, яких сьогодні потребує армія, щоб потім сказати йому "До побачення" і починати все від початку з новим набором. Втрачаються великі кошти, крім цього вже за кілька місяців після демобілізації нові військові технології знецінюють набуті знання.

На руку міністрові оборони і той факт, що інтерес вступити до професійної армії має набагато більше юнаків і дівчат, ніж очікувалось. Армія притягає молодь доброю платнею, гарантованим високим пенсійним і соціальним забезпеченням. У чеській професійній армії на контрактній основі має служити 22 тисячі людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG