Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент заборонив молодіжний фестиваль “Казантип”


Володимир Притула Кримський парламент заборонив молодіжний фестиваль “Казантип”

Симферополь, 26 травня 2003 - Як ми вже повідомляли, кримський парламент заборонив проведення на території півострова молодіжного фестивалю “Казантип”. Як і слід було очікувати, організатори цього популярного дійства висловили свій протест і розпочали кампанію за скасування заборони.

Підставою для заборони проведення на території автономії молодіжного фестивалю “Казантип”стала інформація представників правоохоронних органів і Міністерства охорони здоров’я Криму про те, що під час проведення цього популярного заходу спостерігається сплеск наркоманії, токсикоманії і зловживання алкоголем, а також збільшення кількості пов’язаних із цим інцидентів та злочинів. За рішення про заборону на проведення в Криму фестивалю "Казантип" проголосували 82 депутати з 99 за списком. Спікер кримського парламенту Борис Дейч назвав цей захід “розсадником наркоманії в Криму". За його словами, від цього фестивалю кримський бюджет “не має жодних реальних прибутків", а лише шкоду.

Молодіжний фестиваль альтернативної музики та екстремальних видів спорту "Казантип" виник на початку 90-х років минулого століття на Казантипському півострові, що на кримському узбережжі Азовського моря. Тоді дискотеки фестивалю проходили у недобудованому реакторному залі Кримської атомної електростанції. Потім фестиваль проводився щороку в липні-серпні в різних місцях півострова і став дуже популярним серед молоді великих міст України, Росії та країн Балтії. Торік на ньому побували понад 50 тисяч осіб.

Організатори "Казантипу" спростували твердження про те, що проведення цього молодіжного фестивалю в Криму не дає прибутків до бюджету автономії. Кримський представник "Казантипу" Микола Карпов повідомив, що лише торік організатори фестивалю альтернативної музики та екстремальних видів спорту перерахували податків і платежів на суму майже 70 тисяч гривень. Водночас, правоохоронці затримали за вживання наркотиків лише 10 осіб, припинили тільки 5 спроб реалізації наркотичних речовин. У спеціальній заяві, з якою виступив громадський “Уряд Республіки Казантип”, таке рішення кримської влади назване "прикрим непорозумінням", оскільки заборонити людям “зустрічатися, спілкуватися, закохуватися і любити море – неможливо”.

Прес-секретар кримського спікера Бориса Дейча Галина Громик, яка виступила із спеціальною заявою для преси, каже, що кримська влада лише хоче навести лад в автономії і зупинити наступ наркотиків.

Втім, організатори і прихильники “Казантипу” стверджують, що рішення парламенту автономії нечинне, оскільки незаконне, бо суперечить Конституції України і нерозумне, адже під колесами автотранспорту гине багато людей, але ще ніхто не додумався заборонити користуватися автомобілями. Цього року фестиваль має розпочатися 18 липня в околицях села Попівка, що на заході Криму. Серед його організаторів, згідно з офіційним повідомленням, - Олімпійський Комітет Росії, і цього разу серед гостей очікуються спортсмени-екстремали з Чехії, Польщі, Швеції, Німеччини, Франції, Голандії, Іспанії та їнших країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG