Доступність посилання

ТОП новини

Рада національної безпеки i оборони України на сьогоднішньому засіданні одноголосно ухвалила надіслати українських миротворців до Іраку для участі в стабілізаційних силах в одній із частин південно-центрального сектора, що його контролюватиме Польща


-- no author -- Про це повідомив секретар РНБО Євген Марчук. За його словами, до Іраку мало б бути надіслано мотострілецьку механізовану бригаду у складі 1600–1700 військовослужбовців, виключно контрактників, що мала б увійти до складу багатонаціональної дивізії під керівництвом Польщі.

Про це повідомив секретар РНБО Євген Марчук. За його словами, до Іраку мало б бути надіслано мотострілецьку механізовану бригаду у складі 1600–1700 військовослужбовців, виключно контрактників, що мала б увійти до складу багатонаціональної дивізії під керівництвом Польщі.

Марчук наголосив, що це рішення РНБО ще має затвердити своїм указом президент i схвалити Верховна Рада. Проєкт закону про це буде винесено на голосування в Верховній Раді, за прогнозами Марчука, 5 червня. Він висловив сподівання, що, незважаючи на складність такого рішення, воно буде ухвалено. Передислокація українських миротворців до Іраку, наголосив Марчук, має бути здійснена не пізніше від середини серпня.

Функції, що їх має виконувати польський континґент, а відтак і українська сторона в Іраці, – в першу чергу миротворчі та гуманітарні. Зокрема, це забезпечення територіальної цілісності країни, охорона органів місцевої влади, життєво важливих об''єктів і об''єктів нафтової промисловості, а також сприяння створенню органів місцевого самоврядування. Крім того, українські військові також можуть брати участь у вирішенні можливих конфліктів.

Фінансування українського континґенту, зазначив Марчук, здійснюватиметься за рахунок державного бюджету, але в України вже є домовленості на відшкодування цих витрат із боку США і Великобританії більш як наполовину. Крім того, вважає Марчук, витрати України можуть бути набагато меншими, ніж можливі економічні здобутки завдяки участі в місії. Він зазначив, що йдеться про поновлення товарообігу з Іраком в обсязі 300–350 мільйонів доларів i про сприяння українським компаніям у проектах відбудови Іраку. «Все це разом коштує мільярди», – наголосив Марчук.

Рішення надіслати військовослужбовців до Іраку, за його словами, також «позитивно вплинуло на українсько-американські відносини» і «сприятиме більшій відкритості» взаємин України з НАТО.
XS
SM
MD
LG