Доступність посилання

ТОП новини

ЄС – Близький схід


Василь Дарчук ЄС – Близький схід

Прага, 27 травня 2003 – Під час своєї дводенної наради на острові Кріт міністри закордонних справ країн Європейського союзу закликали свої уряди розширити економічні й політичні зв’язки із країнами Близького сходу, зокрема з Ізраїлем і палестинцями з метою активізувати мирний процес.

У дводенній зустрічі в Геракліоні, що розпочалася учора, взяли участь міністри країн ЄС і десяти країн близькосхідного регіону, зокрема Ізраїлю, низки арабських країн, в тому числі палестинської автономії, а також Туреччини. Учасники наради обговорили передусім проблеми нестабільності у близькосхідному регіоні, загрозу поширення ісламського фундаменталізму і шляхи співпраці в боротьбі з тероризмом. Серед передбачених заходів не лише тісніша співпраця й координація діяльності поліцейських органів країн ЄС і Близького сходу, а й розширення культурної співпраці для поступового усунення міжнаціональних бар’єрів і релігійної ненависті.

Відкриваючи нараду в Геракліоні, Ґеорґе Папандреу, міністр закордонних справ Греції, яка саме тепер головує в Європейському союзі, заявив, що Європейський союз поставив собі за мету у рамках тісного партнерства із країнами регіону взяти активну участь у мирному процесі на Близькому сході. Ми готові взяти на себе будь -які обов’язки, які лише потрібні будуть, заявив Папандреу.

У понеділок Ізраїль і його арабські сусіди підтвердили намір докласти зусиль до відновлення мирного процесу. Міністр закордонних справ Ізраїлю Сильван Шалом заявив про готовність його країни підписати мирну угоду із Сирією, якщо Дамаск припинить підтримку терористичних угруповань. За його словами, візит на Близький схід президента США Буша мав би започаткувати мирні переговори між Ізраїлем і палестинцями. Разом ми зможемо ділити краще майбутнє, каже ізраїльський міністр.

У контексті нинішньої наради в Геракліоні оглядачі нагадують, що Європейський союз виступив ініціатором зближення країн Середземноморського басейну ще 95 року. Тоді було передбачене створення вільної зони торгівлі в регіоні до 2010 року. Нині ці зусилля відновлені. На думку європейських лідерів, розширення торгівлі й економічний розвиток може стати основою стабільності й безпеки в регіоні, де прожитковий мінімум третини населення згаданих країн становить менше, ніж два євро на день. Від 95 до 99 року ЄС надав майже три з половиною мільярди євро (нині це 4 мільярди доларів) допомоги і майже 5 мільярдів єврокредитів на пільгових умовах низці арабських країн, Туреччині і палестинській автономії. До речі, президент США Буш теж пообіцяв підписати угоду про вільну торгівлю, якщо мирні зусилля закінчаться успішно, тобто підписанням угоди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG