Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюзові готують конституцію


Сергій Драчук Євросоюзові готують конституцію

Прага, 27 травня 2003 – Європейський конвент – зібрання представників нинішніх і майбутніх членів Євросоюзу, які розробляють реформи ЄС – почав оприлюднювати останню версію проєкту конституції розширеного Європейського Союзу. Вона відразу ж викликала чимало заперечень.

Сьогодні в Брюсселі оприлюднені ще 190 сторінок конституційних статей, зокрема, про те, як працюватиме керівництво ЄС після його розширення наступного року з 15 до 25 членів. Учора Конвент про майбутнє Європи розкрив перші 46 сторінок першої з чотирьох частин конституційного проєкту, над яким праця триває вже понад рік.

Серед змін, порівняно з попередніми версіями, котрі запримітили знавці, – відсутність у тексті слова «федеральний». Це поступка перед головною вимогою Лондона, яку висунув прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер у минулотижневих переговорах із головою Конвенту, колишнім французьким президентом Валері Жискаром д’Естеном.

Сам Жискар д’Естен сьогодні виступав у Празі на засіданні європейських профспілкових організацій і висловив радість, що вперше в своїй довгій історії Європа об’єднується.

Європейська конституція дійсно пропонує глибоке єднання: це й іще ближча координація економічної політики, аж до вироблення спільної позиції з монетарних питань, і створення посади міністра закордонних справ Євросоюзу. Серед дальших пропозицій, які подав Жискар д’Естен, ще й створення повновладної посади президента Європейської Ради й ґрунтовне реформування виконавчого органу ЄС – Єврокомісії; в ній при цьому має залишитися, як і зараз, 15 членів від нинішніх країн ЄС, а 10 нових мали б обійтися без свого представництва.

Чимало з таких пропозицій викликає заперечення чи й протести. Менші країни Євросоюзу, за підтримки Єврокомісії, відкидають плани Жискара д’Естена, які, на їхню думку, лише зміцнять позиції «важковаговиків» у ЄС – Британії, Франції й Німеччини. При цьому вони мають певну підтримку і в Великій Британії, і в Німеччині.

У Лондоні опозиційна Консервативна партія погрожує заблокувати законодавство про євроконституцію в Палаті Лордів , і їхню позицію, як кажуть оглядачі, підтримують маси. Принаймні, про прощання зі старою доброю Британією й нові всеосяжні повноваження Європи пишуть сьогодні не лише щоденник “Дейлі Телеграф”, який вважають майже що органом консерваторів, а й популістські газети “Сан” чи “Мейл”. Ба й поважана “Таймз” назвала проєкт європейської конституції «слизьким і неточним», бо в ньому, на думку газети, надто багато залежить від інтерпретації.

А від Німеччини проти оприлюднюваного проєкту виступає консервативний член Конвенту й депутат Європарламенту Ельмар Брок. Він заявив сьогодні, що «пора ставати до бою», бо, за його словами, «цей проєкт жодним чином не відображає думку більшості в Конвенті». Брок та інші критики теж звинувачують членів керівного комітету Євроконвенту, який очолює Жискар д’Естен, у тому, що вони «поступилися перед тиском великих країн ЄС».

Розмов про конституцію Євросоюзу попереду ще чимало. Конвент нині готує її текст до розгляду на найближчому саміті ЄС. Але остаточно вирішуватиме її зміст міжурядова конференція, яка має розпочатися в жовтні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG