Доступність посилання

ТОП новини

Конституцiйний суд Сербiї ухвалив рішення, згiдно з яким парламентськi мандати належать депутатам, а не полiтичним партiям чи коалiцiям. А чорногорська опозицiя покинула парламент на знак протесту проти припинення трансляцiї парламентських сесiй по телебаченню


Михайло Рамач Конституцiйний суд Сербiї ухвалив рішення, згiдно з яким парламентськi мандати належать депутатам, а не полiтичним партiям чи коалiцiям. А чорногорська опозицiя покинула парламент на знак протесту проти припинення трансляцiї парламентських сесiй по телебаченню

Белград, 28 травня 2003 – Конституцiйний суд ствердив, що мандати належать лише депутатам, що партiї не мають права вiдкликати тих, хто вiдмовиться проводити партiйну полiтику або поверне партквиток. Голова Суду Слободан Вучетич каже, що рiшення набирає чинностi вiд того дня, коли його ухвалено. На пiдставi цього парламентська бiльшiсть вважає, що немає потреби переглядати суперечливi рiшення щодо мандатiв, яких було чимало.

Торiк парламентська бiльшiсть позбавила мандатiв усiх 45 депутатiв вiд партiї тодiшнього президента Югославiї Воїслава Коштуниці, яка вийшла зі складу правлячої коалiцiї. На вимогу ОБСЄ, мандати згодом повернено усiм крiм тих, хто бойкотував сесiї парламенту. Пiзнiше вiдкликали кiлькох депутатiв, котрi вiдмовлялися проводити директиви партiйних лiдерiв. Замiсть них правляча коалiцiя призначила iнших. Через це окремi опозицiонери i юристи вважають нелегальним нинiшнiй склад вищого законодавчого органу.

Рiшення Конституцiйного суду значне через двi причини. По-перше, ним визнано, що воля виборцiв стоїть вище вiд волi партiй. По-друге, нарештi стало відомо, хто саме має право називатися парламентарем. Парламентська бiльшiсть наразi має 127 із 250 мiсць.

Тим часом тривають дебати щодо трансляцiї парламентських сесiй по телебаченню. У Сербiї такi трансляцiї припинили у березнi, пiсля замаху на прем’єра Зорана Джинджича та запровадження надзвичайного стану. Опозицiя протестувала. Керiвництво телебачення заявило, що прямий ефiр не потрiбний, оскiльки про дiяльнiсть парламенту докладно повiдомляють в iнформацiйних передачах.

Цього тижня й телебачення Чорногорiї припинило трансляцiї з парламенту. У поясненнi мовиться, що компанiя служить громадянам, а не депутатам. На знак протесту чотири опозицiйних партiї розпочали бойкот парламенту й перервали усi контакти з телебаченням. Їхнi лiдери стверджують, що параментська трибуна є єдиним місцем, де опозицiя в змозi висловлювати свої погляди й пiддавати критицi виконавчу владу. Опозицiонери кажуть, що вони пiсля припинення прямого ефiру фактично вiдрiзанi вiд громадян, оскiльки мас-медiа, на їхню думку, не передають об’єктивну й повну iнформацiю.

А що з глядачами? Преса на пiдставi окремих опитувань громадської думки зазначає, що парламентськi сварки нервували глядачiв , що бiльшiсть громадян не має часу стежити за нескiнченними дебатами своїх обранцiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG