Доступність посилання

ТОП новини

Франція: масові протести проти запланованої урядом пенсійної реформи тривають


Петро Кагуй Франція: масові протести проти запланованої урядом пенсійної реформи тривають

Прага, 29 травня 2003 року - У Франції вже протягом місяця не вщухають масові страйки, мітинги та демонстрації протесту проти запланованої пенсійної реформи.

За підрахунками французької влади, якщо зберегти нинішню пенсійну систему, то до 2020 року вона матиме дефіцит у розмірі 50 мільярдів євро. Суть проблеми у так званому старінні суспільства, збільшенні кількості пенсіонерів. Законопроект пенсійної реформи, підготовлений правоцентристським урядом Жана-Пьера Раффарена, передбачає продовження віку виходу на пенсію та збільшення внесків до пенсійних фондів. Однак профспілки вважають умови реформи надто жорсткими. Соціальне напруження у Франції не вщухає вже місяць.

13 травня, за ініціативи профспілок, був проведений так званий «загальнонаціональний день боротьби» проти пенсійної реформи. Тоді у страйках та акціях протесту, що відбулися у понад 50 містах Франції, взяли участь близько 2 мільйонів осіб. Була паралізована робота транспорту, шкіл та пошти.

Масові страйки та демонстрації протесту проходили також 19, 25 травня. А вже цього тижня, у вівторок, одноденний страйк провели авіадиспетчери. Учора страйкували вчителі та митники. Вчителі виступають також проти наміру влади провести децентралізацію державної освіти, якою передбачене суттєве зменшення державного фінансування.

Профспілки з надією очікували на результати вчорашнього засідання уряду. Однак правоцентристський кабінет міністрів Жана-П’єра-Раффарена залишив існуючий законопроект пенсійної реформи без змін і сподівається, що вже наступного місяця парламент схвалить пенсійну реформу. Президент Франції Жак Ширак також заявив, що зміни пенсійної системи необхідні і закликав профспілки підтримати урядовий законопроект.

Тимчасом основні профспілкові об’єднання заявляють, що продовжуватимуть боротьбу. Другого червня розпочати безстроковий страйк мають транспортники. Про намір підтримати їх вже заявили вчителі.

Профспілкові лідери також повідомили, що великий страйк за участю працівників усіх служб цивільної авіації може відбутися 3 червня – в день завершення саміту «Великої Сімки», що проходитиме у французькому місті Евіані.

Французький уряд вже не вперше намагається реформувати пенсійну систему. У 1995 році тодішній правий уряд Алена Жюппе відмовився від подібної реформи через потужні соціальні заворушення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG