Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді російський “Газпром” планує відмовитися від закупівлі українських труб?


Петро Кагуй Чи справді російський “Газпром” планує відмовитися від закупівлі українських труб?

Прага, 28 травня 2003 року - За повідомленням московського часопису «Время новостей», російський «Газпром» має намір повністю відмовитися від закупівлі українських труб великого діаметра. Замість них, “Газпром” планує використовувати труби російського виробництва, які нібито кращі від неякісною української продукції, мовиться у статті.

Труби великого діаметра є однією з найгостріших тем у торгових стосунках між Україною і Росією упродовж останніх років. У спадок від радянського часу, Росії дісталося 150 тисяч кілометрів магістральних газопроводів і відсутність власного виробництва труб великого діаметра, необхідних для реконструкції і розвитку цієї мережі. А відповідна трубна потужність залишилася в Україні, на Харцизькому трубному заводі, пише російський часопис «Время новостей».

Однак у Росії нині виготовляють власні труби великого діаметра, які за своєю якістю, як пише московська газета, наближаються до імпортних шаблонів. І якщо з трубами, які закуповує Росія у Німеччині і Японії усе гаразд, то з українськими трубами ситуація інша: продукція недоброякісна, пише газета «Время новостей», посилаючись на висновки неназваних експертів.

Московський часопис також звертає увагу на те, що Україна на сьогодні вже поставила Росії 70 % труб зі встановленої річної квоти. «Таку активність українських трубовиробників можна пояснити, з одного боку, повною відсутністю попиту на їхню низькоякісну продукцію у країнах далекого зарубіжжя, а з іншого – наявністю лобі в українському уряді», - робить висновок російський часопис. Автор статті наводить слова неназваного російського урядовця, який бере участь в українсько-російських переговорах з цією проблеми: “...новий український прем’єр Янукович – донедавна губернатор Донецької області, де розташований Харцизький завод, активно лобіює інтереси заводу в Росії”. Таким чином, маючи державну підтримку, українські виробники пропонують російському ринку недоброякісну продукцію, - підсумовує московський часопис «Время новостей».

Наскільки реальна заява про те, що російський “Газпром” планує відмовитися від українських труб? І чи справді українські труби є неякісними? З такими запитаннями ми звернулися до економічного експерта Тетяни Павлюк:

«Гадаю, що справа трохи перебільшена. Річ у тому, що йде мова про, в принципі, нормальну річ, коли держава відстоює своїх товаровиробників. Маю на увазі Росію, і хочуть, щоб цей самий “Газпром” мав поставки не української, а власної продукції.

Але, мені здається, що тут є інший бік. Це постійні суперечки в торгівлі між Україною і Росією. Це постійні намагання не допустити українську продукцію на російський ринок. А розмови про те, що українські труби, мовляв, не відповідають якимсь стандартам, що вони браковані, то це, звичайно, неправда. А те, що на Сахаліні відмовляються від українських труб, пояснюється дуже просто. Навіщо везти труби на Сахалін з України, якщо під боком Японія. І якщо лише за рахунок економії транспортних витрат можна багато виграти», - заявила економічний експерт Тетяна Павлюк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG