Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні вранці подав заяву про відставку Міністр оборони Чеської Республіки Ярослав Тврдик


Оксана Пеленська Сьогодні вранці подав заяву про відставку Міністр оборони Чеської Республіки Ярослав Тврдик

Прага, 29 травня 2003 - Відставка міністра оборони - найважливіша подія на чеській політичній сцені. Та стверджувати, що вона є несподіванкою, було б неправильно. Міністр Ярослав Тврдик сьогодні тільки виконав те, що обіцяв і що погрожував зробити вже кілька днів.

Я.Тврдик: Своєю відставкою я не вимагаю вищого кошторису для армії на наступні роки. Я приймаю відповідальність за те, що реформування армії не закінчу. Я відчуваю проблеми в довірі між мною та армією, між мною та громадськістю.

Де відставка все ж виявилась сенсацією, так це в НАТО. Два дні тому генеральний секретар Альянсу Джордж Робертсон був у Празі і зустрічався з міністром оборони. Як він сьогодні зазначив, не було й натяку на відставку.

Головна причина такого кроку чеського міністра оборони в тому, що він не погоджується з можливими скороченнями бюджету армії. У цифрах це виглядає так: армія має отримати замість обіцяних 2,2% валового прибутку країни тільки 2%. Тобто, наступного року армія отримає замість обіцяних 2 мільярдів доларів США неповних півтора. Менший кошторис означає кінець реалізації нових військових проектів, навіть тих, що вже розпочались. Найбільше занепокоєння Міністра викликає оборона повітряного простору Чехії.

Відставка Міністра оборони Чехії є першою реакцією на новий план економії, який готує уряд. Кошти потрібні для забезпечення реформ у соціальній сфері, наприклад, для проведення пенсійної реформи. Кілька тижнів радились між собою міністри оброни і фінансів, і міністр оборони цей бій програв. Результат, на думку Ярослава Твдика, закриває армії дорогу до змін, а це означає, що Чехія не дотримає своїх зобов’язань, даних НАТО.

Чи ставить відставка міністра оборони під загрозу стабільність чеського уряду? Ось як коментує подію Міхал Мусіл, аналітик авторитетної празької газети ’’Лідове новіни’’:

М.Мусіл: Звичайно, відставка міністра Тврдика для уряду – річ неприємна, і звичайно, вона певним способом уряд дестабілізує. Однак вистоїть уряд чи ні - це залежатиме все ж від реформування соціальної сфери, від того, як цю реформу приймуть люди і як до неї поставляться партії владної коаліції. Тобто, якщо все ж уряд не вистоїть ( а я не виключаю, що це може статись восени), то буде це не через відставку міністра Тврдика.

Чеський прем’єр Владимир Шпідла сьогодні заявив, що заяву про відставку бере до уваги, але з рішенням не поспішатиме. Згідно з Конституцією Чеської Республіки, міністри уряду подають заяви про відставку президентові країни посередництвом голови уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG