Доступність посилання

ТОП новини

Справа Гонгадзе - пріоритет для Ради Європи


Мирослава Гонгадзе Справа Гонгадзе - пріоритет для Ради Європи

Прага, 29 травня 2003року.

Мар’яна Драч

До Києва в четвер з триденним візитом приїхав спеціальний представник Ради Європи Ганс Крюґер. Він з‘ясовує, як Україна розслідує справу вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Після візиту в Україну Крюґер має представити звіт у Страсбурзі до початку літньої сесії ПАРЄ.

Що зараз найбільше турбує міжнародних правозахисників у розслідуванні справи Гонгадзе? На запитання радіо "Свобода" по телефону з Парижа відповідає президент Інституту масової інформації Алла Лазарєва.

Алла Лазарєва

Турбує те, що ми не бачимо поки що справжніх результатів. Ми зовсім нічого не знаємо ані про реальних виконавців самого вбивства, ані про замовників. Нинішній Генеральний прокурор, коли він заступив на свою посаду, обіцяв досить швидке розслідування цієї справи, але зараз він наголошує на тому, що наближається, наближається, наближається до правди... Проте з офіційних, принаймні оприлюднених, даних цього не видно.

Можна сказати, що ми розраховуємо на візит Крюгера до України, під час якого він має зустрітися з Генеральним прокурором.

Мар’яна Драч Зустріч з Піскуном у Крюгера ще попереду, але Ви самі зустрічалися з цим представником Ради Європи. Яка у нього думка про розслідування справи Гонгадзе?

Алла Лазарєва

Радше за все, Рада Європи робитиме такий висновок, що 2 перші роки роботи слідчих органів з розслідування цього вбивства були втраченими і, можливо, втраченими свідомо. Принаймні, саме цього стосується позов Мирослави Гонгадзе, вдови загиблого журналіста, який вона подала до Європейського суду з прав людини. Цей позов, звичайно, морально підтримують багато міжнародних правозахисних організацій, зокрема, Асоціація журналістів з Великобританії, Федерація Європейських журналістів та інші.

Мар’яна Драч

Справа Гонгадзе має високий пріоритет і для офіційного Лондона. Про це каже міністр Європи уряду Великобританії Деніс Макшейн в листі до британських журналістів, який цього тижня оприлюднило інтернет-видання «Українська правда». Ба більше, як дав зрозуміти британський міністр, членство України у Європейському Союзі і НАТО залишатиметься під питанням доти, доки журналістів України не буде захищено належним чином.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG