Доступність посилання

ТОП новини

Тиждень міжнародних дипломатичних зусиль


Василь Дарчук Тиждень міжнародних дипломатичних зусиль

Прага, 2 червня 2003 – Нинішній тиждень оглядачі вважають найактивнішим для світових лідерів, зокрема для президента США Буша - тижнем за всі останні роки. Лідери країн «великої сімки» і Росії обговорюють у Франції проблеми світової економіки і відбудови післявоєнного Іраку. Цього тижня відбудеться також вирішальний саміт у справі відновлення близькосхідного мирного процесу за участю президента США, ізраїльського і палестинського лідерів. У рамках цього саміту відбудеться також зустріч Буша з лідерами сусідніх арабських країн.

Оглядачі наголошують, що під час саміту у французькому місті Евіян, крім обговорення згаданих проблем, учасники саміту матимуть не менш важливі двобічні зустрічі, серед яких журналісти наводять зустріч президента Буша із французьким лідером Шираком. Від цієї зустрічі, на думку багатьох оглядачів, залежатиме поліпшення не лише двобічних відносин між США і Францією, а й іншими європейськими країнами, які виступили проти воєнної акції США в Іраку. Крім проблем світової економіки й післявоєнного Іраку учасники саміту обговорюють в Евіяні близькосхідний мирний процес, допомогу голодуючим Африки, активізацію боротьби із хворобою СНІД, боротьбу з тероризмом, проблеми міжнародної торгівлі та інше. Усі ці питання будуть охоплені у прикінцевій декларації саміту, яка, згідно з уже відомим попереднім текстом, закликає також до боротьби із поширенням у світі зброї масового знищення.

Президент Буш залишить саміт в Евіяні ще до підписання прикінцевого документу, відбуваючи на американсько-арабський саміт, який розпочинається у вівторок в єгипетському місті Шарм ель-Шейх за участю президента Єгипту Мубарака, коронного саудівського принца Абдулли, короля Йорданії, теж Абдулли, короля Бахрейну Хамада бін іза аль-Каліфа і палестинського прем’єра Аббаса. Буш має намір звернутися до арабських лідерів із закликом підтримати близькосхідний мирний процес, метою якого мав би стати тривалий мир між Ізраїлем і палестинцями і до 2005-го року мала б бути проголошена Палестинська держава.

Тим часом у середу в йорданському місті Акаба відбудеться наступний саміт за участю президента Буша, прем’єр-міністрів Ізраїлю і Палестинської автономії Шарона і Аббаса. Хоча оглядачі передбачають можливі труднощі під час арабського і близькосхідного самітів, обидві сторони конфлікту висловили готовність піти на компроміс і в процесі дальших переговорів продовжити обговорення спірних питань.

Наступного дня, тобто в четвер, президент Буш відвідає Катар, щоб подякувати тамтешнім керівникам за участь у воєнній акції проти Іраку. Згідно з домовленістю, після акції в Іраку військово-повітряні бази США будуть перенесені із Саудівської Аравії до Кувейту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG