Доступність посилання

ТОП новини

Кадрові перестановки в міністерстві закордонних справ


Мар’яна Драч Кадрові перестановки в міністерстві закордонних справ

Прага, 2 червня 2003 року - 2 червня міністр закордонних справ України Анатолій Зленко відсвяткував 65-ий день народження. Це не лише ювілей, але також граничний вік, коли державні службовці в Україні йдуть на пенсію. Про можливу зміну керівника зовнішньополітичного відомства минулого тижня вперше заявив Президент України. Тим не менше, свій день народження Анатолій Зленко зустрів на роботі. Він вирушив до Мадрида на засідання комісії Україна-НАТО і Ради Євроатлантичного партнерства.

Експерти сперечаються, чиї інтереси краще захищає Анатолій Зленко - України, чи української влади, але немає сумнівів в іншому: Анатолій Максимович - найдосвідченіший дипломат України, він керував зовнішньополітичним відомством при обох президентах – і Кравчукові, і Кучмі.

Змінювати міністра ні в якому разі не треба, особливо тепер, коли Україна виходить з ізоляції на міжнародній арені. Принаймні так вважає президент Українського товариства зовнішньої політики, колишній посол України у Франції Юрій Кочубей:

"Я вважаю, що такий підхід неправильний, коли береться за основу дата, день народження. Це абсолютно механістичне розуміння для ролі і значення людей такого рангу, таких знань у державних спрвах. Якби цим користувалися, то ми б не мали ні Толейрана, ні навіть князя Горчакова. Тому що в зовнішньополітичній діяльності досвід приходить з віком."

Натомість інші оглядачі говорять про те, що поліпшити заплямовану репутацію України на міжнародній арені можна лише, коли зміниться вся влада у Києві. Говорить публіцист Микола Рябчук:

"Я думаю, що треба міняти не лише міністра закордонних спарв, а всіх міністрів і президента. Я взагалі вважаю, що велика біда України в тому, що не відбулося справжніх змін, що ця пост-комуністична чи пост-совєтстька Україна великою мірою залишається совєтською і криптокомуністиною. Тобто, всі наші біди, вся наша гнилизна полягає в тому, що ми зберегли старі совєтські еліти, які є абсолютно неефективні. Мені особисто дуже подобаються слова добродія Ющенка, така рідкісна для нього дотепність, коли він сказав: шановна влада, треба в борделі Вашому не ліжка переставляти, а кадри міняти. Я думаю, що це дуже влучно сказано до всіх випадків нашого політичного життя." Тим часом російське агентство” Ітар-тарс”, посилаючись на поінформовані джерела в українському уряді, повідомило, що новим міністром закордонних справ України найімовірніше стане нинішній віце-прем‘єр з гуманітарних питань Дмитро Табачник. А вже джерела радіо “Свобода” кажуть, що ближчими тижнями Зленко залишатиметься на своїй посаді, такою є дипломатична практика.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG