Доступність посилання

ТОП новини

Посол Америки побачив інтереси кримінального світу в українсько-російських енергетичних угодах, а в Києві йому радять не давати вказівки


Мар’яна Драч Посол Америки побачив інтереси кримінального світу в українсько-російських енергетичних угодах, а в Києві йому радять не давати вказівки

Прага, 3 червня 2003 року.

Мар’яна Драч

Енергетичний бізнес України та Росії немов магніт приваблює нечистих на руку людей. Якщо раніше про махінації писала преса, то тепер вперше до цієї теми звернувся чільний західний дипломат. Посол Сполучених Штатів закликає офіційний Київ переглянути угоду з російським "Газпромом" про поставки туркменського газу в Україну, зокрема через те, що компанію-посередника підозрюють у зв‘язках з організованою злочинністю. Про це Карлос Паскуаль заявив на енергетичній конференції в Києві минулого тижня. Експерти в Москві кажуть радіо «Свобода», що посередник може без значних зусиль щороку собі класти в кишеню до мільярда доларів. А оглядачі на Заході припускають, що йдеться про чергову схему відмивання грошей, яка має на меті допомогти нинішній владі у Києві та Москві напередодні виборів.

Американський посол на конференції в Києві говорив про загрозу для енергетичної безпеки України. Наприкінці минулого року офіційний Київ підписав кілька угод, які. на думку Карлоса Паскуаля, збільшують контроль російського "Газпрому" над українською енергетикою. Замість компанії "Ітера," яка була постачальником туркменського газу в Україну і яку вважають конкурентом "Газпрому," у грудні 2002 року з‘явився новий посередник – фірма «Eural Trans Gas».

У "Нафтогазі України" пояснюють, що відмовилися від контракту з "Ітерою" з економічних міркувань, щоб зменшити витрати за доставку газу. Але спостерігачі і в Києві, і в Москві бачать тут підводні камені. Говорить оглядач тижневика "Дзеркало тижня" Алла Єременко.

Алла Єременко

Справа в тому, що контракт з "Ітерою" майже такий самий як зараз з “Eural Trans Gas”. Тому казати, що були якісь економічні підстави для того, щоб передати контракт іншій компанії, тим більше знову не «газпромівській», а приватній, я просто не бачу. І вже якщо забрали контракт у "Ітери," то не краще було б щоб цим займалася якась компанія "Газпрому"? Це б, принаймні, щось би пояснювало.

Мар’яна Драч

Тривогу б‘ють і експерти, які представляють інтереси акціонерів "Газпрому." Появу “Eural Trans Gas” для радіо "Свобода" коментує аналітик фонду “Hermitage Capital Мanagement” у Москві Вадим Клейнер.

Вадим Клейнер

Не зрозуміло, який стосунок має ця фірма до учасників угоди. Є продавець газу - Туркменистан, є покупець газу - Україна і є головний транспортний маршрут, який проходить трубопроводами "Газпрому." “Eural Trans Gas” не має ніякого стосунку до жодного з цих учасників, тому поява цієї компанії викликає здивування уже через це. По-друге, згідно з інформацією, яка була опублікована в газетах, діяльність, пов‘язана з цим проектом, повинна приносити цій компанії кілька сотень мільйонів доларів на рік і не зрозуміло, чому "Газпром" повинен відмовлятися від цього бізнесу на користь когось іншого.

Мар’яна Драч

За свої "послуги" “Eural Trans Gas” отримує блакитне паливо – майже 14 мільярдів кубометрів щороку. В “Hermitage Capital Мanagement” підрахували: залежно від того, де будуть продавати цей газ - в Україні, чи на європейських ринках, прибуток “Eural Trans Gas” становитиме від 320 до 960 мільйонів доларів на рік.

Ба, більше. Тут запахло ще й криміналітетом. За даними західної преси, “Eural Trans Gas” зареєстрували в Угорщині всього за день до підписання контракту і лише з 12 тисячами доларів статутного капіталу. Цю компанію пов‘язують з лідером організованої злочинності Семеном Могилевичем. Дані про тіньовий бізнес українських та російських газових структур вперше оприлюднив британський журнал "Jane''s Intelligence Digest" у січні. Посол Америки в Україні Карлос Паскуаль також посилається на дані преси і додає: нещодавно проти Могилевича висунуто звинувачення в Америці. Американське слідство стверджує, що він стоїть за аферою, внаслідок якої інвестори втратили 150 мільйонів доларів.

Крім Могилевича, американці розшукують ще одного підприємця, який теж, за даними британських журналістів, задіяний в угорській історії. Це Ігор Фішерман, колишній радник прем‘єра Павла Лазаренка. Вже після появи публікації “Jane''s Intelligence Digest”, про яку, до речі, вперше в Україні розповіло радіо «Свобода», Фішерман почав «замітати сліди». Поінформовані джерела кажуть, що недавно він продав свою квартиру у Києві. Це помешкання з приміщенням для обслуги вражає своїми масштабами - 850 квадратних метрів.

Якщо Ігор Фішерман - це людина широко відома у вузький колах, то ще один фігурант угорської історії Ігор Бакай – колишній керівник "Нафтогазу України" і народний депутат. Бакай, за даними “Jane''s Intelligence Digest”, також далеко не бідна людина: йому належить будинок вартістю у 10 мільйонів доларів на Флориді. Британське видання вважає, що поява всіх цих посередників в енергетичних угодах України та Росії невипадкова: доступ до великих сум непідконтрольних грошей мав би допомогти владі у Києві та Москві напередодні виборів.

Знову ж такі поінформовані джерела кажуть уже радіо «Свобода», що ця історія має продовження. Нещодавно в Угорщині було зареєстровано кілька компаній за тією ж адресою, що й “Eural Trans Gas”. Це фірми “Vanguard” та “Elmstar”. З‘явилася також компанія двійник – “Eural Trans Gas Ltd”, але вже з іншими координатами.

Враховуючи останні викриття щодо характеру “Eural Trans Gas, посол США у Києві закликав Україну звернутися до "Газпрому" провести нові переговори про транзит газу з Туркменистану. Яка реакція на заяву Паскуаля у "Нафтогазі України"? На запитання радіо«Свобода» відповідає речник компанії Костянтин Бородін:

"Ніякої."

Мар’яна Драч

Чи Ви вважаєте, що він не має рації, чи Вас не стурбувало повідомлення про те, що “Eural Trans Gas” пов‘язаний з Могилевичем?

Костянтин Бородін

Пан Паскуаль, при всій повазі і при всій зацікавленості, яку він висловлює до України, він не може давати вказівки, що нам робити. По-друге, що стосується контракту з “Eural Trans Gas”, то наші відносини щодо поставок туркменського газу в Україну регулюються нашою угодою з “Газпромом”.

Мар’яна Драч

Костянтин Бородін сказав, що нова угода з Росією про транзит туркменського газу дала Україні низку стратегічних переваг:

Костянтин Бородін

Це підтвердження зобов‘язань російської сторони перепомпувати через Україну 110 мільярдів кубометрів газу в поточному році. Це власне було визначено ще в довготерміновому контракті на транзит, який було підписано 26 червня минулого року, але ось перший рік ми будемо перепомповувати газ в таких обсягах і це принесе компанії додатковий прибуток. І, до речі, оплата за цей газ йде не тільки в товарній формі, але й в грошовій формі, що дає нам додатковий грошовий прибуток, який ми плануємо і будемо спрямовувати на виплати по облігаціях "Газпрому.

Мар’яна Драч

Тобто, Ви маєте лише угоду з "Газпромом," жодних угод з “Eural Trans Gas” Ваша компанія не має, якщо я правильно зрозуміла Ваші слова?

Костянтин Бородін

Я Вам скажу так: наші комерційні і договірні відносини є комерційною таємницею компанії і ми не зобов‘язані відкривати їх перед будь-ким, окрім нашого власника, тобто уряду України і цю інформацію ми не коментуємо. Я Вам мушу ще сказати, що заява пана Паскуаля не привернула інтерес будь-кого в Україні і Ви єдине джерело масової інформації, яке дзвонить і так цікавиться цією темою. Для мене не є секрет, з яких причин це відбувається.

Мар’яна Драч

Речник "Нафтогазу України" до цього додав, що "Свободу" фінансують Сполучені Штати і через це, мовляв, ми змушені захищати позицію Карлоса Паскуаля.

Ще кілька місяців тому чиновники не приховували, що угорський посередник – компанія “Eural Trans Gas” - з‘явилася для "оптимізації" під час сплати податків. Справа в тому, що компанії з іноземним капіталом, зареєстровані в Угорщині до січня цього року, платять податки за рекордно низькою ставкою у Європі – 3%. Після цього з‘явилися критичні публікації у російській пресі. Журналісти запитували: чому російський бюджет повинен втрачати мільйони доларів? А хто подбає про бюджет український?

Цією історією переймається не лише Америка, чи експерти у Києві та Москві, думки яких Ви чули на початку на цього матеріалу. Всі учасники саміту промислово розвинених країн, що завершився 3 червня у Франції, підтвердили свою готовність боротися з корупцією у світі і неефективним використанням державних ресурсів. В окремому пункті цієї заяви йде мова про прозорість в галузі енергетики. Справа “Eural Trans Gas” може стати лакмусовим папірцем, який покаже, чи готові Україна і Росія говорити правду громадянам про свої енергетичні контракти? А питання, чому офіційних осіб у Києві не турбують повідомлення про причетність організованої злочинності до цих енергетичних угод, залишимо без коментарів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG