Доступність посилання

ТОП новини

Сьогоднi розпочав балканське турне Хав’єр Солана, керiвник Європейського союзу з питань зовнiшньої полiтики й безпеки. Пiсля Косова, Солана перебуватиме у Скоп’є, Белградi й Подґорицi


Михайло Рамач Сьогоднi розпочав балканське турне Хав’єр Солана, керiвник Європейського союзу з питань зовнiшньої полiтики й безпеки. Пiсля Косова, Солана перебуватиме у Скоп’є, Белградi й Подґорицi

Белград, 4 червня – Солана прибув з метою перевiрити, наскiльки країни регiону пiдготовленi до участi в самiтi Європейського союзу, який 21 червня має вiдбутися у Солунi. Його перебування у Приштинi, головному мiстi Косова, збігається з початком вiд’їзду росiйських вiйськових зі складу миротворчих сил. Росiяни прибули до Косова три роки тому на вимогу белградського уряду. Режим екс-президента Милошевича сподiвався, що росiйськi пiдроздiли будуть розташованi в тих мiсцевостях у котрих серби становлять бiльшiсть населення. Проте, росiяни були пiдпорядкованi єдинiй командi миротворцiв й не були спроможнi – навiть якби того хотiли – дiяти за бажанням Белграда. За офiцiйним повiдомленням, 650 росiйських вiйськових покидають Косово через фiнансовi причини.

Щодо самiту Європейського союзу, косовську делегацiю очолюватиме голова мiжнародної адмiнiстрацiї Мiхаел Штайнер. Вiн заявив, що у складi делегацiї будуть i представники органiв влади. Iншими словами, мiжнародне спiвтовариство вiдкинуло вимогу лiдерiв етнiчних албанцiв, щоб їхня делегацiя у Солунi виступала самостiйно, нарiвнi з iншими.

Вiд Белграда й Подґорицi Солана, як пише сербська преса, вимагатиме чiткої вiдповiдi на запитання, чи вони нарештi завершили процес гармонiзацiї економiки. Урядовцi стверджують, що подолана бiльшiсть перешкод. Однак, окремi мiнiстри наполягають, що залишилося ще багато вiдкритих питань. А Брюссель досi неодноразово попереджав керiвникiв Сербiї i Чорногорiї, що їм годi мрiяти про приєднання до Європейського союзу, поки не врегулюють взаємнi стосунки та вiдносини з судiдами. Саме через такi попередження Белград минулого тижня запровадив безвiзовий режим iз сусiдами, а уряд Хорватiї таке саме рiшення щодо громадян Сербiї i Чорногорiї ухвалив сьогоднi.

Тим часом увагу сербської громадськостi привертає ще одна тема: президент Державного об’єднання Светозар Марович пiсля зустрiчi з папою Iваном Павлом Другим у Ватиканi у вiвторок заявив, що наступного року глава католицької церкви буде офiцiйно запрошений вiдвiдати Белград. Подiбно до Росiї, уряд Сербiї пiдтримував лише Сербську православну церкву, у зв’язку з чим про вiзит папи досi не було офiцiйних розмов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG